Fjärilsvinge, förstorad

Insektsfysiologi och biomimik

Insekter är den mest artrika gruppen djur på jorden. Deras fantastiska fysiologi är trimmad under ca 500 miljoner år av evolution. I detta gymnasiearbete kommer vi att i hög förstoring undersöka insekters yttre i syfte att förstå hur de har löst sina evolutionära problem. Hur använder man dessa upptäckter till att skapa nya material och uppfinningar?

På Vetenskapens Hus erbjuder vi er möjlighet att fotografera era insamlade insekter med både avancerad makrofotografi och vårt svepelektronmikroskop (SEM). Vi undersöker insekter från ett antal grupper och ni får även träffa forskare inom både entomologi (insektsforskare) och fysik.

Studierna bedrivs tvärvetenskapligt över ämnena fysik, biologi och teknik.

Ansökan: stängd
Plats: Vetenskapens Hus
Målgrupp: gymnasieelever som går NV/TK-program
Ämne: biologi, fysik, teknik
Kontakt: teknik@vetenskapenshus.se


Övergripande planering

Under hösten kommer vi samlas för ett antal träffar på Vetenskapens Hus samt ett studiebesök på Naturhistoriska riksmuseet. Alla träffar är kl 17-19 om inget annat anges.

Preliminära datum för träffar

13/9: Föreläsning/inspiration, forskare insekter
27/9: Föreläsning/inspiration, forskare mikroskopi och nanostrukturer
11/10: Hur man skriver en vetenskaplig rapport + diskussion om frågeställningar
25/10: Studiebesök på Naturhistoriska Riksmuseet
Höstlov v 44: Hela veckan är öppet för laborativt arbete och datainsamling med SEM (svepelektronmikroskop), mikroskopsfoto och makrofoto. Ni bokar in de dagar ni planerar att vara här i förväg.
15/11: Dataanalys


Resurser

Här hittar ni alla resurser som kan behövas under gymnasiearbetets gång. Vi kommer fylla på med mer material under tiden men nedan hittar ni guider och tekniska beskrivningar. Tänk på att vissa saker kan vara svåra att förstå utan genomgång av oss, så bli inte orolig. Vi kommer lösa allting tillsammans!