Meddelande till våra besökare

Med anledning av det allvarliga pandemiläget så genomförs inga fysiska besök hos oss tills vidare.
Vi hänvisar samtliga besökare till de aktiviteter som nu ges online: skolprogram samt webbinarier och fortbildningar för lärare.AI och människa i samarbete

Vad är vi människor allra bäst på - och vad kan en artificiell agent göra bättre?

Ofta hör man om AI-metoder som löser avancerade uppgifter på egen hand, tex självkörande bilar. Men en minst lika intressant utveckling är AI-metoder som hjälper en människa att göra saker på ett bättre sätt - förarstöd i bilar, beslutsstödssystem som hjälper en läkare att ställa diagnoser, eller exoskelett som är en robot man har på kroppen som ger gåstöd eller gör en extra stark. 

Sums of squares

Vilka heltal kan skrivas som summan av två kvadrater? 3 kvadrater? 4 kvadrater? Fler kvadrater? När är en summa av två kvadrater en kvadrat? Och vilka heltal är kan bildas med två olika summor av kvadrater?

Wushi Goldring är matematikforskare vid Stockholms universitet och en av Wallenbergs Academy Fellows. I hans föredrag får du inblick i till synes enkla frågor om heltal. Dessa tar oss genom historien – ända från de gamla grekerna till renässansen och vidare till banbrytande öppna frågor som forskare står inför idag.

Kyliga experiment med flytande kväve!

Publicerad 2021-04-03

På denna online-show gör vi coola saker med flytande kväve, och undersöker vilka märkliga experiment det går att göra med en vätska som är -196°C. Vi pratar om gaser, vätskor och ser vad som händer med vissa material när de kyls ner till kvävets kokpunkt. Passa även på att experimentera själv! Du får en beskrivning och recept av oss efter bekräftad anmälan.

Varmt välkommen med er anmälan! Aktiviteten är avgiftsfri.

Tid: lördag den 8 maj
6-9 år:  kl. 10-11
10-12 år: kl. 12-13

Surr i skolan – fortbildning online

Publicerad 2021-03-15

Hur skapar man engagemang kring biologisk mångfald och pollinering? Hur kan vi jobba med växter i skolan?

I fortbildningen "Surr i skolan – växterna i fokus" den 15 april, får du uppleva växter från hela världen i Bergianska trädgårdens växthus, från din dator. Du får tips på hur du kan odla med dina elever för att väcka deras intresse för naturen. Ha två blommor och luppen i beredskap.

Webbinarier vid forskningsfronten

Publicerad 2021-03-15

Ta del av aktuell forskning om svarta hål, epidemiologi eller datorbaserad kemi. Lär dig något nytt och ställ dina frågor direkt till forskare.

Är du nyfiken på fortsatta studier eller gymnasiearbete så är detta ett bra forum för dina funderingar. Webbinarierna är 45 min långa och målgruppen är lärare och gymnasieelever.

Välkommen till vårens webbinarier.
I samarbete med KTH och Stockholms universitet

Bild: ESA/Hubble & NASA