Fortbildning i matematik för lärare i åk F-6

Publicerad 2022-05-20

Vilka tal kan bilda rektanglar eller kvadrater? Hur knyter dessa två geometriska former an till de naturliga talens mest grundläggande egenskaper? Vad är ett primtal?

Välkommen till en fortbildning där vi visar hur dina elever kan utforska de naturliga talens egenskaper på ett lekfullt och taktilt vis. Ett stort fokus ligger på problemlösning genom lek och pussel med tetrisformade klossar. Genom dessa problem får vi insikter om olika tals speciella egenskaper och vi lär oss om primtalsfaktorisering. 

Gymnasiearbete hos oss - ansökan öppen

Publicerad 2022-05-11

Tipsa dina elever om våra gymnasiearbeten. Hos oss får eleverna ingå i en projektgrupp och får arbeta likt en forskare inom valt ämne. Ansökan är öppen!

Vi erbjuder stöd och inspiration inom biologi, fysik, kemi, teknik och matematik. Gymnasiearbeten i Vetenskapens Hus genomförs i samarbete med forskare vid KTH och Stockholms universitet. Du får dessutom möjlighet att låna spännande utrustning för dina undersökningar och våra pedagoger hjälper dig under arbetets gång.

Sommarkurs 2022

Publicerad 2022-04-26

Tycker du att det är kul att laborera naturvetenskapligt och träffa nya vänner? Avslutar du åk 5-8 våren 2022, så är detta en rolig aktivitet för dig i sommar! Ta chansen att prova på aktiviteter som du har glädje av både nu och i framtiden!

Experimentera i kemilabbet, undersök stjärnhimlen i vårt planetarium, designa nya produkter med 3D-skrivare, lär dig mikroskopera och upptäck kryptografins spännande värld.

Urbana värmeöar - skolprogram endast i maj och juni

Publicerad 2022-04-26

Låt dina elever utforska klimatet i storstäder genom satellitbaserad fjärranalys.

Forskare vid KTH ger en introduktion till fjärranalys. Därefter får eleverna visualisera satellitbilder för att se hur klimatet i tre stora städer har förändrats de senaste 30 åren.

Skolprogrammet erbjuds endast i maj och juni, för gymnasieelever.

Mer om skolprogrammet.

Edutainmentdag på Gröna Lund

Publicerad 2022-04-25

Ta med dina elever på en spännande dag på Gröna Lund och lär er mer om fysiken och tekniken i attraktionerna.

På Edutainmentdagarna blir nöjesfältet ett stort laboratorium fyllt med accelererande och roterande system. Newtons lagar känns i hela kroppen och texterna i skolböckerna får plötsligt liv. Ni möter också ett fullpackat fysik- och teknikbord där ni får undersöka magnetbromsar, pneumatik, hävstänger och många andra spännande tekniska innovationer.