Trivselregler

För att du som besöker oss ska få ut så mycket som möjligt av ditt besök så har vi gemensamma trivselregler. Om du bokar in dig, en elevgrupp eller ditt barn på våra aktiviteter är det viktigt att du som ansvarig tar del av våra trivselregler och förmedlar vidare till den/de som ska utföra aktiviteterna.

OBS! Miljön i laboratorierna vid AlbaNova respektive miljön i Bergianska trädgården skiljer sig åt. Läs därför nog igenom de trivselregler nedan som gäller den lokal ni ska besöka.

Upplägg vid elevgruppsbesök

Vi tar emot skolklasser kl. 9:00 - 17:00 och ett besök tar vanligtvis 1 - 1,5 timme. Det finns skolprogram som genomförs i halvklass (max 17 elever). Önskar du att i ett sådant skolprogram komma med en helklass (max 34 elever) så kan du boka två skolprogram för samma besökstillfälle. Klassen delas då upp i två grupper och gör två skolprogram parallellt med paus emellan. Det finns också skolprogram som genomförs i helklass (max 34 elever). Minimum antal är 8 elever, om inte särskilda skäl föreligger.

Tips! Medtag frukt vid besök som är litet längre eller på eftermiddagen.

Lärarens roll vid besöket

Det är viktigt att eleverna är inställda på att arbeta aktivt när de kommer till oss. Du som lärare har ansvar för att hålla ordning på gruppen under besöket. Då når vi tillsammans lättare vårt mål, att visa eleverna att naturvetenskap, matematik och teknik är något vi alla kan fascineras över och ha stor nytta av.

Om din elevgrupp har några speciella krav som våra besöksledare bör ha kunskap om vid genomförandet av skolprogram, så meddela detta när du skickar din bokningsförfrågan.

I yngre grupper kan det vara lämpligt att vara minst två medföljande vuxna.

Möte mellan studenter och elever

Ett besök i Vetenskapens Hus innebär ett möte med studenter från KTH eller Stockholms universitet samt ibland forskare. Våra besöksledare introducerar ämnet ni valt och sedan handleds ni i laborationen eller exkursionen. Besöksledaren ger också svar på frågor om hur det är att vara universitetsstudent och vilka framtidsdrömmar en naturvetare, ingenjör eller matematiker kan ha.

Sociala medier

Vänligen använd inte mobiltelefoner så att det stör pågående undervisning. Det går bra att fotografera i våra lokaler före och efter den bokade aktiviteten. Om du delar bilder eller andra inlägg i sociala medier kan du gärna tagga dem med #vetenskapenshus. Tänk på att alltid fråga personer om lov innan du fotar dem!

Utvärdering

Dina synpunkter är viktiga för oss så all återkoppling är mycket välkommen!

Aktiviteter i Vetenskapens Hus vid AlbaNova

Miljön

Universitetsmiljön vid AlbaNova, där Vetenskapens Hus laboratorier ligger, är fylld av studenter och forskare från KTH och Stockholms universitet. Det är en spännande miljö att uppleva. Vi önskar att våra besökare respekterar att detta är en stor öppen arbetsplats för många människor som kräver arbetsro.

Säkerhet i laboratoriemiljö

Aktiviteterna i Vetenskapens Hus (vid AlbaNova) genomförs till stor del i fullt utrustade forskningslaboratorier, varför det är synnerligen viktigt att beakta säkerhetsrutiner. Om dessa informerar din besöksledare när ni är på plats i lokalerna.

Matsäck

Det är ofta många elever på besök samtidigt, så om ni planerat att äta matsäck så visar er besöksledare er var ni kan sitta och äta i huset. Om vädret och platstillgång tillåter så har vi matplats utomhus. Lunchrestaurang och matplatser finns även i intilliggande byggnad i AlbaNova. OBS! Det är inte tillåtet att förtära mat och dryck i våra laborationssalar.

Vägbeskrivning till Vetenskapens Hus vid AlbaNova

Aktiviteter i Naturens Hus i Bergianska trädgården

Miljön

Besök i Bergianska trädgården går att jämföra med ett besök på ett museum. Alltså är det viktigt att tänka på att man inte får ta något, varken plocka blommor eller annat som man hittar. Däremot får man gärna titta, lukta, fotografera och njuta av allt det vackra och spännande! (Det kan gå bra att fotografera våra besöksledare, men fråga först)

Säkerhet

Pollenallergi: Om du har elever som är pollenallergiker så bör du se till att ta med lämpliga läkemedel. Pollen finns både utomhus och i växthusen. I Edvard Andersons växthus finns ett olivträd vars pollen kan orsaka allergisk reaktion. Ta hjälp av pollenkoll vid utomhusaktiviteter.

Matallergi: Under vissa pass i Naturens Hus bjuder vi på små smakprov. Till jul kan det vara en pepparkaka och till aktiviteter som handlar om kärleksliv en liten godisbit. Om du har en eller flera studenter som har kraftig matallergi (exempelvis inte klarar av att vistas i samma lokal som jordnötter) så uppskattar vi om du delger oss detta.

Växter: Ute i Bergianska trädgården och i växthusen finns mängder av olika växter, en del är giftiga. Det är viktigt att eleverna respekterar att inte ta på växterna.

Öppet vatten: Vissa aktiviteter i Naturens Hus spenderas nära öppna vattenytor. För att minimera risken för att någon trillar i så krävs det att eleverna lyssnar och inte springer iväg från våra besöksledare.

Wittrocks torn (det gula tornet): Det är inte okej att klättra upp för trappan eller berget där tornet står. Främsta anledningen är att inte störa dem som bor där. Dessutom så är kullen full av branta hala klippväggar som man riskerar att göra sig illa på.

Huvudsyftet med dessa förmaningar är att ni ska få en så fin stund som möjligt hos oss, utan missöden.

Tänk på rätt klädsel!

Vi har aktiviteter både inomhus, utomhus i Bergianska trädgården samt i Bergianska trädgårdens två växthus (Victoriahuset och Edvard Andersons växthus). Beroende på vilket aktiviteter så passar olika kläder. Om ni kommer att vistas utomhus så rekommenderar vi att ni klär er efter rådande väderlek.

Matsäck

I vanliga fall så bör ni räkna med att äta eventuell matsäck utomhus. Vi har få lokaler som oftast är reserverade för vår undervisning. Om du har bokat och fått bekräftat att ni ska äta matsäck inomhus så går det såklart bra. För er som äter inomhus: Vi uppskattar att ni utesluter kraftigt allergena produkter så som jordnötter och dylikt. Oavsett om man äter matsäck inne eller ute så städar man efter sig.

Vägbeskrivning till Naturens Hus i Bergianska trädgården