Astro-Pi

Astro Pi – programmera rymdstationen

Programmering i skolan kan nå oanade höjder – låt dina elever skriva kod, som under våren skickas till en dator på internationella rymdstationen (ISS). Vem vet, kanske kommer vår nya astronaut Marcus Wandt se ert program när han är där!

Europeiska rymdstyrelsen (ESA) har via sitt utbildningsorgan (ESERO Sverige) utlyst två programmeringsutmaningar riktade mot barn och unga (max 19 år).

Som lärare (eller fritidsledare eller förälder) kan du anmäla en grupp för att delta helt utan kostnad. Uppdragen (Mission Zero och Mission Space Lab) går ut på att skriva ett program (i språket Python) som under våren skickas till Internationella Rymdstationen (ISS) där de körs på en Raspberry Pi-dator. Alla deltagare får diplom efter avslutat uppdrag.

Projektet är ett samarbete mellan Raspberry Pi Foundation och Europeiska rymdstyrelsen (ESA) via utbildningssatsningen ESERO. Vi på Vetenskapens Hus kan stötta dig på två sätt. Dels genom fortbildningar, men även kom-igång-stöd via mejl eller videosamtal.

Fortbildning på din skola

Boka en fortbildning som ger den kunskap och de verktyg du behöver för att kunna delta i något av uppdragen med dina elever. Är ni minst åtta intresserade lärare på din skola så kommer vi till er. Vi håller även onlinefortbildningar under januari-februari. Fortbildningarna är kostnadsfri för alla. 

Boka fortbildningen (för lärare åk 4-9 och gymnasiet)

Kom-igång-stöd via mejl eller videosamtal

Till dig som är lärare och är nyfiken på att delta med din klass, men vill prova på själva först så kan vi gå igenom uppdragens upplägg samt titta på grunderna till programmeringen på ett digitalt möte via Zoom.

Kontakta Henrik Åkerstedt, henrik.akerstedt@vetenskapenshus.se för att schemalägga ett videomöte.

Astro Pi med dina elever i klassrummet

Mission Zero genomför ni under en eller ett par lektioner och ingen speciell hårdvara krävs, endast en webbläsare.
Målgrupp: åk 1-9 (koden skrivs på engelska, men alla instruktioner finns på svenska)
Sista dag att skicka in ansökan till ESA är 25/3 2024

Mission Space Lab är centrerat kring att mäta rymdstationens fart över marken och är mer omfattande.
Målgrupp: åk 7-9 och gymnasiet
Sista dag att skicka in ansökan till ESA är 19/2 2024

Mer om projektet Astro Pi och förra årets utmaningar

Kontakt

Henrik Åkerstedt, henrik.akerstedt@vetenskapenshus.se