Skolprogram

  • Elektrondiffraktion

    gy
    Vad är partiklar? Kan de bete sig som vågor? Vi tittar på interferensmönster från en elektronstråle som skickas genom grafit. Utifrån mönstret kan våglängden för elektronerna bestämmas m h a gitterformeln. Resultatet jämförs med de Broglies formel för våglängden för en partikel med en viss rörelsemängd.
    Läs mer och boka här
  • Flytande kväve, magneter och supraledare

    gy
    Vi demonstrerar bland annat supraledning och gör experiment med flytande kväve. Vi gör ett antal demonstrationer och experiment som visar på tillämpningar och spännande fenomen med magnetfält.
    Läs mer och boka här
  • Fotoelektrisk effekt

    gy
    Möt den fotoelektriska effekten och den tolkning av den som gav Einstein 1921 års nobelpris. Vi berör frågan; vad är ljus, är det partiklar? Ljus från en kvicksilverlampa delas upp i ett gitter så att vi kan släppa in olika våglängder i en fotocell. Genom att mäta stoppspänningen för olika våglängder kan Plancks konstant beräknas.
    Läs mer och boka här
  • Radioaktivitet i svamp

    gy
    Mät cesiumhalten i torkad svamp plockad i Gävle. Se hur Tjernobylolyckan påverkat vår miljö.
    Läs mer och boka här
  • Vindkraft

    gy
    Eleverna får upptäcka några faktorer som är viktiga för ett vindkraftverks elproduktion. De får optimera med avseende på antal vingar och vingform hos en vindkraftverksmodell som till stor del skrivits ut med vår 3D-skrivare.
    Läs mer och boka här
  • Väg elektroner

    gy
    Vi bestämmer kvoten mellan elektronens laddning och massa genom att studera elektroners cirkulära rörelse i ett homogent magnetfält genererat av Helmholtzspolar.
    Läs mer och boka här
  • Värme och kyla

    gy
    Med IR-kameror utforskar eleverna värmestrålningen från föremål vid tryckförändringar, avdunstning och värmeledning.
    Läs mer och boka här