Insektsfysiologi och biomimik

Insekter är den mest artrika gruppen djur på jorden. Deras fantastiska fysiologi är trimmad under ca 500 miljoner år av evolution. I detta gymnasiearbete kommer vi att i hög förstoring undersöka insekters yttre i syfte att förstå hur de har löst sina evolutionära problem. Hur använder man dessa upptäckter till att skapa nya material och uppfinningar?

Detta är framför allt ett metodorienterat arbete inom mikroskopi och avbildning. Vetenskapens Hus erbjuder vi er möjlighet att fotografera era insamlade insekter med både avancerad makrofotografi och vårt svepelektronmikroskop (SEM). Nytt för i år är också en möjlighet att testa på fluorescensmikroskopi och den provpreparering som detta innebär.

Studierna bedrivs tvärvetenskapligt över ämnena fysik, biologi och teknik.

Årets tema är vattenlevande insekter. Vi kommer gemensamt att samla in vattenlevande insekter i Bergianska trädgården 11/9 (håvning). Den inspirationsträff som vi anordnar samt den litteratur vi kommer att erbjuda centreras kring detta tema. Lämpliga frågeställningar kan t.ex. handla om insekters anpassning till ett vattennära liv.

Är du intresserad av att studera andra insekter eller andra teman går det bra att genomföra studier av dessa, men du kommer då att få vara beredd på att jobba mer självständigt.

Plats
Vetenskapens Hus
Målgrupp
gymnasieelever som går NV/TK-program
Ämne
Biologi, fysik, teknik