Matematiken finns i allt – fira Pi-dagen 2020

Pi-dagen

Vi är glada över att UNESCO utlyst den 14 mars till den internationella matematikdagen världen över. Temat för Pi-dagen 2020 är "Matematiken finns i allt". Eftersom 14 mars 2020 infaller en lördag så tar vi tillfället i akt och utökar evenemanget genom att flytta in på Tekniska museet för en dag. Där bjuds på en rad aktiviteter för stora som små. Möt matematiken genom utställningar, shower och workshops. Passa även på att besöka Matematikträdgården.

Med skolor firar vi i år  "Pi-afton" med traditionsenliga Pi-aktiviteter under fredagen före själva
Pi-dagen. Precis som tidigare bjuder vi på våra skolprogram i matematik, populärvetenskapliga föredrag, aktivitetstorg och mycket annat. Varmt välkommen att anmäla dina elever till våra skolaktiviteter inför Pi-dagen 2020!

Anmälan till skolaktiviteter 13 mars 

Många av förmiddagsaktiviterna är nu fullbokade, men det finns en del platser kvar under eftermiddagen.

Tid: 13 mars kl 9–15
Plats: Vetenskapens Hus och AlbaNova universitetcentrum
Målgrupp: elever och lärare i högstadiet/gymnasiet.
Kontakt: matematik@vetenskapenshus.se


Populärvetenskapliga föredrag för skolor

Under fredagen bjuder vi in elever i åk 7-9 och gymnasiet att lyssna på föredrag med matematikforskare. Vi vågar lova att det blir spännande!

Preliminära tider och titlar för dagen (kan komma att ändras)

10:00 Beräkningar inom biologi (åk 7-9)

11:00 Tomografi - Matematik som räddar liv, hittar olja och upptäcker vapen (åk 7-9)

13:00 Artificiell intelligens (gy åk 1-3)

14:00 Titel meddelas senare (gy åk 1-3)


Därför firas Pi-dagen

Den 14/3 firas Pi-dagen världen över - inte minst i skolorna. Talet π approximeras vanligtvis till 3.14 och i USA, som är tongivande, skrivs datum på formen 3/14. Därför har just den 14:e mars valts för att uppmärksamma talet π. Många matematiker firar skämtsamt dagen med att äta pizza & paj (engelskans "pie" uttalas på samma sätt som π).

Vetenskapens Hus anordnar aktiviteter under Pi-dagen sedan 2014 för elever i högstadiet och gymnasiet. Upptäck intressant och annorlunda matematik populärvetenskapliga föredrag, skolprogram i matematik, prova-på-aktiviteter, tävlingsmoment och information om matematikutbildningar i Stockholm.

Syftet med pi-dagen är att bredda ungdomars bild av matematikämnet samt informera om matematikutbildningar i Stockholm. Evenemanget arrangeras av Vetenskapens Hus i samarbete med KTH, Stockholms universitet, Tekniska museet och Stockholms Matematikcentrum.

 

Tips

Läs mer om våra skolprogram i matematik.

Kontakt

matematik@vetenskapenshus.se