Nyhetsarkiv
Bokning av aktiviteter hos oss
Nu är vårens tider för skolprogram släppta.
Boka med kod om du är partner. Om din skola eller kommun har överenskommelse med oss så hittar du din kod i vår lista.
Inte partner? Om din skola inte är partner så bokar du och betalar mot faktura. Prisuppgift får du när du gör din bokning.
Fåglar, klimat och ringmärkning
Påverkas fåglar av klimatförändringar? Varför och hur ringmärker vi fåglar? Studera fåglars beteende och upplev ringmärkning på nära håll.
I det här skolprogrammet får eleverna uppleva när en legitimerad ringmärkare från Naturhistoriska riksmuseet ringmärker en fågel. Vi lär oss mer om fåglarnas liv och hur klimatförändringar påverkar flyttfåglarnas resor utifrån data från Ottenby fågelstation.
Välkommen på en fågelnära upplevelse!
Målgrupp: gymnasiet
Plats: Gustafsborgsvägen 20, Bergianska trädgården
Julens växter och kryddor – tips på skolprogram med julstämning
Saffran, ingefära och kakao. Vad vore väl julen utan alla de växter som förgyller vår mörka vinterperiod med dofter, smaker och härliga färger från världens alla hörn?
Boka denna aktivitet och kom i riktig julstämning tillsammans med dina elever. Aktiviteten består av en rundvandring i växthuset med ett antal stopp vid intressanta "julväxter" som vi undersöker och doftar på.
Tid: vecka 48-50
Plats: Edvard Andersons växthus i Bergianska trädgården
Kännbar klimatpåverkan
Hur engagerar du dina elever i en meningsfull diskussion om klimatförändringar och deras påverkan på vår planet?
Välkommen till en fortbildning som ger dig konkreta verktyg och aktiviteter för att integrera kunskap om CO2-avtryck och hållbar livsstil direkt i din undervisning. Fortbildningen är framtagen tillsammans med forskare på KTH.
Trevligt mingel och tilltugg ingår. Fortbildningen är kostandsfri!
Målgrupp: lärare åk 7-9 och gymnasiet
Tid: 31 januari kl. 15-18
Plats: Vetenskapens Hus
Analytisk kemi och elektrokemi – boka vårens skolprogram nu
Tips på två skolprogram i kemi för gymnasiet som passar bra att boka i kombination. Boka tid för våren redan nu.
Analytisk kemi och skeppet Vasa.
Hur ska skeppet Vasa bevaras? Genom analyser med spektrofotometri bidrar eleverna i detta skolprogram till arbetet med att bevara skeppet Vasa.
Material- och elektrokemi.
I detta skolprogram funderar vi över hur man färgar in aluminium och hur man gör det mer tåligt? Eleverna utför en laboration med etsning, anodisering och infärgning av en kapsylöppnare och fördjupar sig i elekrokemi.
Mineral, metaller och grundämnen
Vår värld är full av olika grundämnen och kemiska föreningar. Vad är egentligen ett grundämne och vilka kan man hitta i jordskorpan?
Denna aktivitet består av två delar som tillsammans ger en första inblick i kemins och geologins värld. Vi undersöker mineralernas mekaniska, optiska och magnetiska egenskaper. Vi underöker också olika metaller och karaktärisera dem genom att jämföra deras värme- och elektriska ledningsförmåga.
Målgrupp: åk 4-6
Plats: Roslagstullsbacken 29, Vetenskapens Hus
Utforska vinterns och vårens stjärnhimmel
Vilka himlakroppar kan vi se under vinterns stjärnklara nätter? Vad kan vi se under de ljusa vårnätterna? Följ med på en spännande resa ut i rymden där vi utforskar solsystemets planeter och månar.
Under en interaktiv resa i vårt uppblåsbara planetarium tar vi reda på vilka stjärnor och planeter vi ser i vinter och senare i vår, och vilka stjärnbilder som syns under olika delar av året.
Astro Pi - programmera rymdstationen
Programmering i skolan kan nå oanade höjder – låt era elever skriva kod, som under våren skickas till en dator på internationella rymdstationen (ISS). Vem vet, kanske kommer vår nya astronaut Marcus Wandt se ert program när han är där!
Europeiska rymdstyrelsen (ESA) har via sitt utbildningsorgan (ESERO Sverige) utlyst två programmeringsutmaningar riktade mot barn och unga (max 19 år).
Träna inför Teknikåttan
Teknikåttans frågetävling börjar med en kvaltävling i slutet av januari där eleverna tävlar online. I maj går rikstävlingen av stapeln. Klassen kan vinna upp till 30 000 kr till klasskassan. Sista anmälningsdag: 21 januari.
Konstruktionsuppdraget
Detta uppdrag är fristående från frågetävlingen och eleverna får här konsturera tillsammans och får använda sitt matematiska tänkande. Klassen kan vinna 10 000 kr. Sista anmälningsdag: 27 mars.
Stockholms stad utmanar mellanstadieelever i matematik
Har du elever födda 2011-13 som har lätt att uppnå kunskapsmålen i matematik? De kan vara i behov av stimulans utöver skolans undervisning för att få en kvalitativ skolgång. Kommunala skolor i Stockholm kan nu söka stöd för detta.
Anmäl en elev
Läs mer om projektet: vetenskapenshus.se/mentor
Elektronens massa och magnetiska material
Tips på två skolprogram i fysik för gymnasiet som passar bra att boka i kombination.
Väga elektronen: Hur mycket väger en elektron och hur kan vi veta det? Genom att studera elektronens cirkulära bana i ett homogent magnetfält kan vi bestämma elektronens massa.
Flytande kväve, magneter och supraledare: Vad är egentligen en magnet? Kan vi få saker att sväva i luften? I det här skolprogrammet experimenterar vi med magnetism, supraledare och en riktigt kall vätska.
Robotprogrammering och spelmatematik för åk 7-9
Två laborativa skolprogram i teknik och matematik där eleverna utforskar strategier för att vinna ett spel och för att styra en robot.
Hur kan en robot programmeras så att den klarar att undvika hinder eller känna igen färger? I vilka sammanhang är det användbart? Eleverna får här lära sig robotprogrammering från grunden och introduceras till begrepp såsom loopar och villkorssatser.
Växternas evolution
Går det att se på en växt var den har sitt ursprung? Vi studerar växternas anpassningar från tropiska regnskogar till torra öknar. Skolprogrammet startar vecka 45 – boka nu.
Under 400 miljoner år har växterna utvecklat unika evolutionära anpassningar som gett upphov till en stor variation i form och funktion. Vi diskuterar och reflekterar kring olika anpassningar, exempelvis giftiga växter, blad som fångar insekter och daggsamlande taggar.
Plats: Edward Andersons växthus i Bergianska trädgården
Målgrupp: gymnasiet
Skola + Museum 2024
Nu är stans museimässa tillbaka igen efter några års uppehåll! Välkommen att möta oss och ett femtiotal av Stockholms museer och kulturinstitutioner. Under en eftermiddag flyttar vi in på Stadsmuseet.
Ta reda på vad vi kan göra för dig och din skola. Mingla, lyssna till föredrag och delta i vårt lotteri. Mässan är gratis och riktar sig till lärare och pedagoger verksamma i Stockholm. Vi bjuder på mat och dryck.
Tävla med gymnasiearbetet
Uppmuntra dina elever att ställa ut och tävla med sina gymnasiearbeten i utställningen Unga Forskare 2024.
Utställning är för alla elever och projekt, oavsett nivå och svårighetsgrad på projekten. Eleverna får bland annat träning i presentationsteknik och chans att vinna priser till ett värde över 500 000 kr. Utställningen Unga Forskare är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik.
Anmälan: 6 jan-6 feb. Intresseanmälan kan göras redan nu.
En resa i solsystemet
Varför har vi årstider och vad kan vi se på himlen på olika tider av året? Kan vi se andra planeter och vad vet vi om dem?
I detta skolprogram studerar vi planeternas rörelser och stjärnhimlens utseende som bland annat kan ge förklaring till hur årstider uppkommer. Eleverna får arbeta laborativt med både modeller och datorprogram.
Målgrupp: åk 4-6
Boka skolprogrammet En resa i solsystemet
Syv-dagen 2023
Studie- och yrkesvägledare är välkomna till en inspirations- och informationsdag.
Syv-dagen bjuder dig på föreläsningar och diskussioner. Årets tema är "Lärarutbildning inom naturvetenskap och teknik".
Dagen är kostnadsfri för alla.
Forskar Grand Prix delfinal avgjord i Stockholm
Stort grattis till Johanna Mayer som vann årets deltävling Forskar Grand Prix i Stockholm den 29 september.
Johanna forskar på förebyggande av Alzheimers sjukdom, vid Karolinska Institutet.
Vad är Forskar Grad Prix? Forskare från svenska lärosäten tävlar om vem som kan göra den mest engagerande, lärorika och lättförståeliga presentationen av sin forskning – på endast fyra minuter. Den nationella finalen Forskar Grand Prix går av stapeln på Vasateatern i Stockholm den 23 november. Stort lycka till önskar vi Johanna!
Science on Stage Åbo 2024
Sverige kommer att representeras av följande lärare på Science on Stage festivalen i Åbo 2024:
Tävla i vetenskapligt tänkande
Går det att syssla med riktig forskning redan när man går på gymnasiet? Absolut! Fysiktävlingen International Young Physicists Tournament har i mer än 30 år gett gymnasieelever möjlighet att arbeta tillsammans i grupp med ett forskningsprojekt.
Bor du i Stockholmstrakten? Då ska du anmäla dig till forskningslägret i Stockholm som blir en förberedelse inför tävlingen. Vi vänder oss i år i första hand till elever i vårt närområde som bor på pendlingsbart avstånd.
Tid: 14-15 oktober 2023 inför tävlingen IYPT 2024
Vetenskapens Hus fyller 20 år
2023 blir det 20:e året som Vetenskapens Hus arbetar med att utmana unga att utforska världen. Jubileet uppmärksammades under förra veckan i en ceremoni tillsammans KTH:s och Stockholms universitets rektorer samt utbildningsdirektören för Stockholms stad.
Under Vetenskapens Hus historia har fyra föreståndare hunnit styra rodret från start till idag och under ceremonin fick nyfikna gäster höra om detta. Styrelseordförande Magnus Breitholtz berättade också om hur arbetet kommer att se ut framåt. Ett stort fokus ligger på frågor rörande hållbarhet och breddad rekrytering.
Stockholms matematiska cirkel
Har du elever som vill odla sitt intresse för matematik och komma i kontakt med en annan sida av matematikämnet än den de vanligen får se på gymnasiet?
Institutionerna för matematik vid KTH och Stockholms universitet anordnar varje läsår ett gemensamt studieprogram för intresserade gymnasieelever – ”Stockholms matematiska cirkel”.
Tid: utvalda torsdagar 16.00-18.00, med start 14/9. Ingen föranmälan krävs.
Plats: KTH respektive Albano
Gymnasiearbete hos oss
Har du elever som vill ingå i en projektgrupp där man får arbeta likt en forskare inom sitt valda ämne? Vi erbjuder stöd och inspiration för gymnasiearbeten inom de naturvetenskapliga ämnena, teknik och matematik.
Vi samarbetar med forskare vid KTH och Stockholms universitet. Fram till den 3 september kan gymnasieelever ansöka om plats hos oss.
Mästarklasser i partikelfysik
Gymnasieelever i år 3 och lärare får under en dag möjlighet att stifta bekantskap med partikelfysik. Vi arbetar med riktiga forskningsdata från CERN.
Dagen är kostnadsfri och arrangeras av Vetenskapens Hus i samarbete med partikel- och astropartikelfysik vid KTH och partikelfysikgruppen vid Fysikum, Stockholms universitet.
Tips på fortbildningar
Är du sugen på en lärarfortbildning hos oss? Är din skola partner så är fortbildningen kostnadsfri!
Just nu kan du till exempel anmäla dig till en eftermiddag i kemilabbet där du får fördjupa dig inom nanomaterial. Under våren erbjuder vi även dig och ditt lärarlag fortbildningar som ni kan välja ur vår lista. Vi har ett utbud där ni kan föreslå en tid och ett upplägg som passar er.