Nyhetsarkiv

Jul i växthuset – skolprogram i december

Publicerad 2021-10-20

Saffran, ingefära och kakao. Vad vore väl julen utan alla de växter som förgyller vår mörka vinterperiod med dofter, smaker och härliga färger från världens alla hörn.

Välkommen att boka ett juligt skolprogram där vi bland annat lär oss om vilka kryddor som döljer sig i pepparkakan och hur man gör choklad. Ni får också en vandring där vi upptäcker några av julens viktiga växter i Edvard Andersons växthus – med besök i både tropikerna, öknen och medelhavsområdet.

Det finns ett fåtal tider kvar!

Klimatsmart julkalender på KTH

Publicerad 2021-12-03

Ni har väl inte missat "Climate Action julkalendern" som KTH lanserar den här veckan? 

Varje dag 1–24 december visas en ny lucka där forskare och studenter från KTH på ungefär 30 sekunder berättar om vad de gör för att bidra till klimatomställningen. Du hittar alla luckorna på KTH Climate Action Centre eller följer i sociala medier på #KTHClimateActionCentreJulkalender21

God klimatneutral jul!

 

Vi bygger en dator

Publicerad 2021-11-26

Hur fungerar en dator? Vad heter datorns alla delar. Eleverna får i grupp bygga ihop en stationär dator. Kommer datorn att starta?

I detta skolprogram i ämnet teknik tar vi upp hur komponenter och delsystem samverkar i ett större system. Vi lär oss bland annat hur del olika komponenterna bidrar till funktionerna i datorn och hur elektroniken fungerar på kretskorten. Och vi bygger ihop en dator!

Målgrupp: åk 4-6 
Läs mer om skolprogrammet Vi bygger en dator.

Anmälan din klass till Teknikåttans två tävlingar

Publicerad 2021-10-16

Teknikåttans frågetävling börjar med en kvaltävling i slutet av januari där eleverna tävlar online. I maj går rikstävlingen av stapeln. Klassen har möjlighet att vinna upp till 30 000 kr till klasskassan.

Klassuppgiften är en tävling där eleverna utmanas i kreativitet och innovationsförmåga. Eleverna få ett uppdrag och ska tillsammans konstruera en lösning. De arbetar både självständigt, söker kunskap, använder sitt matematiska tänkande och omsätter idéer i handling. Klassen har möjlighet att vinna 10 000 kr till klasskassan.

Programmera en robot

Publicerad 2021-10-05

​Vad är egentligen en robot och hur kan den programmeras? Välkommen till spännande skolprogram i teknik. Här får dina elever i uppdrag att programmera en legorobot och utföra uppdrag på en bana.​ 

Eleverna får arbeta kreativt och systematiskt med blockprogrammering. De skapar instruktioner som styr robotens hastighet, riktning och vilken sensor som ska användas. Målet är att roboten ska mäta avstånd och inte kollidera med något när den åker i banan. Målgrupp är åk 4-9 och gymnasiet.

Regnskogsträd och ökenväxter

Publicerad 2021-10-05

Hur kan växter överleva i öknen? Genom årmiljonerna har växter anpassat sig till varma torra öknar, höga berg och fuktiga regnskogar. Välkommen att upptäcka växternas världen genom vårar skolprogram i biologi.

I detta skolprogram tar vi upp jordens klimatzoner, vad som påverkar klimatet och studerar växters anpassningar till torka, ljusbrist och brand. Vi gör en vandring i Edvard Andersons växthus med besök i bl a en tropisk låglandsregnskog och öknar södra Afrika. Målgrupp är åk F-9 och gymnasiet.

Uppdrag Astro Pi

Publicerad 2021-10-03

Välkommen till en lärarintroduktion om hur du och dina elever kan forska om rymden i skolan. I projektet Mission Zero får dina elever instruera hårdvara på ISS med egen kod under din handledning.

I uppdraget Astro Pi - Mission Zero bidrar ni till vetenskaplig forskning genom kod som körs på Raspberry Pi-datorer ombord på Internationella rymdstationen (ISS). Uppdraget passar för elever i skolans alla stadier.

Värme och kyla

Publicerad 2021-10-01

Det finns mycket att upptäcka genom värmekameran. Tillämpningarna inom industrin är många och under pandemin har den varit ett värdefullt verktyg i förebyggande av smittspridning.

I detta skolprogram får eleverna undersöka omgivningen med värmekamera. Det ger oss möjlighet att reda ut många fysikaliska begrepp. Vi utforskar bland annat värmestrålningen från föremål vid tryckförändringar, avdunstning och värmeledning.

Läs mer om våra skolprogram i fysik.

Tävla med ditt gymnasiearbete

Publicerad 2021-09-26

Utställningen Unga Forskare är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik.

Alla projekt med koppling till dessa ämnen är välkomna att tävla. Det är inga inträdeskrav och du behöver inte ha kommit fram till ett särskilt resultat. Det enda som krävs är att du är intresserad, nyfiken och vill lyckas med ditt projekt!

Programmera med Scratch – fortbildning online

Publicerad 2021-03-14

Kom igång med programmering med Scratch i klassrummet!

Genom denna fortbildning online, som du och dina kollegor kan beställa av oss, tittar vi närmare på hur spel kan programmeras i Scratch. Det ger en första ingång till blockprogrammering - en metod som hjälper nybörjare att komma igång.

Efter fortbildningen är du mer bekväm med att köra Scratch med dina elever.

Har din skola avtal med oss så är fortbildningen kostnadsfri.

Matematiken bakom Coronautbrottet

Publicerad 2020-03-04

Coronabrottet skapar både oro och många frågor. Professor Tom Britton från Stockholms universitet hjälper oss att reda ut några av frågorna. Tom har sedan 20 år tillbaka forskat på matematisk modellering för smittspridning.

I den här videon reder han t.ex. ut vad R_0 är, hur vi kan #flattenthecurve och vilka faktorer som avgör att ett samhälle kan minska smittspridningen.

Modellen (som kallas S.I.R) förklaras med siffror och exempel från det pågående Coronautbrottet.