Nyhetsarkiv

Covid och ditt besök hos oss

Publicerad 2020-06-22

Vi hälsar besökare varmt välkomna till oss igen – till hösten öppnar vi på ett omsorgsfullt sätt upp våra lokaler med begränsad kapacitet. Vi följer den information som löpande presenteras av Folkhälsomyndigheten, KTH och Stockholms universitet och anpassar verksamheten utifrån den. Ert besök kan därför med kort varsel komma att påverkas och vi frångår under perioden våra normala avgifter för sen avbokning. En rad åtgärder vidtas från och med juli 2020.

Kan stjärnor försvinna?

Publicerad 2020-06-29

Lär dig mer om astronomi och det naturvetenskapliga arbetssättet och hjälp samtidigt forskare att göra nya upptäckter!

I denna fortbildning berättar vi om hur natthimlen förändras med tiden och hur användandet av stora astronomiska dataarkiv är en viktig del av forskningen. Fortbildningen ger också en introduktion till ett medborgarforskningsprojekt som är väl lämpat för skolor och undervisningsverksamhet på olika nivåer.

Gymnasiearbete i höst. Nu kan du anmäla dig.

Publicerad 2020-06-28

Påbörjar du ditt sista gymnasieår i höst? Vill du ingå i en av våra projektgrupper som stöttar dig i gymnasiearbetet och lära dig forskningsmetodik inom det aktuella ämnet? Ansök nu!

Vi samarbetar med forskare vid KTH och Stockholms universitet för att erbjuda handledning och stöd i gymnasiearbetet. Viss möjlighet finns också att hjälpa enstaka elever med frågor som inte direkt rör temana för de olika projektgrupperna. 

Geologins dag i september

Publicerad 2020-06-11

Fira med oss! Den 16:e september erbjuder vi tre olika bokningsbara geologiaktiviteter! Aktiviteterna anpassas så att de vid behov kommer att kunna genomföras digitalt. 

Evenemanget är ett samarbete mellan Stockholms universitet, Naturhistoriska riksmuseet och Vetenskapens Hus. Aktiviteterna hålls i samband och i samarbete med Geologins dag.

Anmäl dina elever till First Lego League

Publicerad 2020-06-04

Anmälan till ​First Lego League – världens största teknik- och vetenskapstävling för barn och ungdomar åldrarna 10-16 år – är nu öppen!

Projektet sträcker sig under en större del av läsåret med tävling både lokalt i stan, delfinal i Norge, vidare tävlingar runt om i hela världen och slutligen världsfinal i USA. Var med i årets First Lego League!

ForskarFredag i november – save the date

Publicerad 2020-05-19

I år senareläggs ForskarFredag, men boka in fredag den 27 november redan nu.

Varje år samlar ForskarFredag i Stockholm tusentals nyfikna elever i gymnasiet och åk 9. Under shower, utställning och dialoger får de träffa personer som berättar om livet som forskare.

På grund av den rådande situationen har europeiska Researchers Night, som ForskarFredag är en del av, beslutat att senarelägga evenemanget.

Läs mer om ForskarFredag 2020.

Klimatfestivalen online  –  upplev den i efterhand!

Publicerad 2020-05-19

Missade du något av förra veckans Klimatfestival – online? 

Då erbjöd vi tillsammans med Bolinscentret för klimatforskning populärvetenskapliga föreläsningarna om flyttfåglar, golfströmmen, glaciärer, forskarpanel och rundvandring i några av laboratorierna på Stockholms universitet.

Edutainmentdagar på Gröna Lund

Publicerad 2020-05-14

Det är dags att anmäla sig till Edutainmentdagarna på Gröna Lund. I augusti har vi en förberedande lärardag och i september slår Gröna Lund upp portarna för eleverna.

Det är dags att planera in och boka din klass för Edutainmentdagarna.

Lärardag (OBS nytt datum): 14 augusti lärardag (på Gröna Lund) (OBS nytt datum)
Högstadieelever: 10 och 11 september (på Gröna Lund)
Gymnasieelever: 17 september (på Gröna Lund)

Vi ställer om verksamheten

Publicerad 2020-05-10

Resten av våren ökar vi vår närvaro online på grund av den pågående pandemin. Hoppas vi ses via surfplattan, mobilen och datorn!

Alla fysiska besök fram till skolavslutningarna ställs in, men ersätts i viss mån av onlinealternativ. Aktiviteter som berörs är skolprogram, lärarfortbildningar och helgkurser i samtliga lokaler samt evenemang vi deltar i på andra platser.

Om du har bokat besök hos oss under denna period får du specifik information via mejl om vad som gäller för just din bokning.

Sommarkurs för alla, vecka 33 2020

Publicerad 2020-04-01

Tycker du att det är kul att laborera naturvetenskapligt och träffa nya vänner? Avslutar du åk 5-9 i grundskolan våren 2020 så är detta en rolig aktivitet för dig i sommar! Ta chansen att prova på aktiviteter som du har glädje av både nu och i framtiden!

Sommarkurs för tjejer, vecka 32 2020

Publicerad 2020-04-01

Tycker du att det är kul att laborera naturvetenskapligt och träffa nya vänner och är tjej? Avslutar du åk 5-9 i grundskolan våren 2020 så är detta en rolig aktivitet för dig i sommar, som är helt kostnadsfri! Ta chansen att prova på aktiviteter som du har glädje av både nu och i framtiden!

Sommarkurs för tjejer, vecka 31 2020

Publicerad 2020-04-01

Tycker du att det är kul att laborera naturvetenskapligt och träffa nya vänner och är tjej? Avslutar du åk 5-9 i grundskolan våren 2020 så är detta en rolig aktivitet för dig i sommar, som är helt kostnadsfri! Ta chansen att prova på aktiviteter som du har glädje av både nu och i framtiden!

3D-skrivarna går varma

Publicerad 2020-03-27

I dessa speciella tider tjänstgör vår 3D-skrivarpark för att stötta vården med utrustning.

Första leveransen av skyddsvisir är nu påväg ut till Stockholms sjukhus. I vanliga fall använder vi våra 3D-skrivare för att undervisa barn och unga inom produktdesign, hållfasthet, material och teknikutveckling.

Tack till 3DVerkstan som samordnar initiativen med 3D-utskrifter – ingen kan göra allt, men alla kan göra något! 

Matematiken bakom Coronautbrottet

Publicerad 2020-03-04

Coronabrottet skapar både oro och många frågor. Professor Tom Britton från Stockholms universitet hjälper oss att reda ut några av frågorna. Tom har sedan 20 år tillbaka forskat på matematisk modellering för smittspridning.

I den här videon reder han t.ex. ut vad R_0 är, hur vi kan #flattenthecurve och vilka faktorer som avgör att ett samhälle kan minska smittspridningen.

Modellen (som kallas S.I.R) förklaras med siffror och exempel från det pågående Coronautbrottet.

Naturvetenskap på fredagkvällen

Publicerad 2020-02-27

Under vintern har vi kunnat följa när Freddy Grip tävlat som Edutainer i TV4s underhållningsprogram ”Talang”. Och han står sig väl i konkurrensen – under fredagen är det dags för semifinal.

I en intervju med E-nytt, Kaggeholms Folkhögskolas nyhetskanal på Youtube, säger Freddy att han frågade sig om naturvetenskap verkligen kan bli fredagsunderhållning.

Freddy gör pangsuccé i Talang

Publicerad 2020-01-15

Hur gör man naturvetenskap lockande för ett stort publikhav på 4 minuter? Det vet edutainern Freddy.

Tusen burkar i luften, en uppspelt och fascinerad LaGaylia under ett paraply. Det blev ett sprakande nummer som fick publiken och juryn att häpna under TV-showen Talang i fredags kväll.

Freddy är naturvetare och pedagog hos oss. Till vardags jobbar han med att utveckla laborationer och evenemang samt undervisar på en gymnasieskola – så han vet vad han gör!

Se klippet.

Nyrenoverade laboratorier!

Publicerad 2019-10-23

Nu när snön och mörkret faller över oss piggar vi upp genom att öppna dörrarna till våra nyrenoverade laboratorier i vårt hus vid AlbaNova.

Varmt välkomna att boka ett elevbesök eller en lärarfortbildning.

Klimatvandring - en annorlunda fortbildning

Publicerad 2019-08-10

Följ med på två unika och lärorika vandringar för att hitta geologiska spår och se vad som görs inom klimatområdet på plats i Stockholm.

På vandringen gör vi stopp där vi tittar på rullstensåsar, flyttblock och isräfflor. Vi stannar också upp på olika platser och ser vad som redan görs idag i Stockholm för att minska utsläppen av växthusgaser, och vad som görs för att hantera effekterna av klimatförändringarna.

Vi pratar också om hur dina elever själva kan engagera sig.

Vetenskapens Hus bygger om

Publicerad 2019-06-12

Observera att vi håller stängt för ombyggnation i laboratorierna vid AlbaNova under första halvan av höstterminen 2019. Skolprogram i Naturens Hus och evenemang på stan hålls som vanligt.

Vi kommer i begränsad utsträckning även erbjuda besök ute hos er på skolorna. I första hand kommer vi prioritera partnerskolor som inte besökt oss tidigare. 

Snart slår vi upp dörrarna till ett nyrenoverat Vetenskapens Hus.

Fira Rymdåret på Observatoriekullen

Publicerad 2019-06-10

Det är 50 år sedan månlandningen. Detta jubileum firas under hela året.

Med anledning av detta anordnar vi astronomi-aktiviteter utomhus på Observatoriekullen. Delta i aktiviteter så som ”Fråga en astronom”, var med och döp Sveriges exoplanet, bygg ditt eget solsystem, testa dina kunskaper under en tipspromenad och mycket annat.

Plats: Observatoriekullen
Tid: 
20 juni kl. 18-20

Det är kostnadsfritt och ingen föranmälan krävs. Välkommen! 

Plats kvar på våra populära sommarkurser för tjejer

Publicerad 2019-06-10

Vetenskapens Hus anordnar varje år sommarkurser för tjejer i årskurs 5-9. Syftet är att väcka intresse för naturvetenskap, teknik och matematik.

Kurserna anordnas i samarbete med ett antal företag som arbetar aktivt med att få fler tjejer
intresserade av deras branch. Företagens stöd gör det möjligt att erbjuda kursen kostnadsfritt. Det finns några platser kvar. Först till kvarn!

Tid: vecka 31 och 32
Plats: Naturens Hus, Arrheniuslaboratoriet och Naturhistoriska riksmuseet

Vill din skola ha besök av oss i höst?

Publicerad 2019-06-10

Under den inledande halvan av höstterminen 2019 pågår en ombyggnation av våra lokaler vid AlbaNova. 

Under byggperioden håller vi labben stängda för besök. Vi erbjuder då ett begränsat utbud av våra ordinarie skolprogram som kan genomföras ute hos våra partnerskolor. Skolor som inte tidigare varit hos oss kommer att prioriteras.