Nyhetsarkiv

Astronomins dag och natt

Publicerad 2019-09-09

Under Astronomins dag erbjuder vi hands-on aktiviteter för alla åldrar. Du kan studera planetrörelser med planetariemodeller, programmera en Mars-bil och bygga solsystem.

Du kan också lyssna till föreläsningar av forskare samt gå en visning upp till av AlbaNovas teleskop. Inbjudan till Astronomins dag (pdf).

Tävla i vetenskapligt tänkande

Publicerad 2019-09-04

Välkommen till International Young Physicists Tournament (IYPT), en av världens största tävlingar inom fysik.

Efter att ha arbetat med problemen under året fram till våren väljs fem ungdomar ut, och de får bilda Sveriges landslag som 2020 reser till Rumänien för att utmana resten av världen med all den forskning som de svenska eleverna tillsammans fått fram. Men vi börjar med att bjuda in till ett forskningsläger.

Delta i FIRST LEGO League

Publicerad 2019-09-04

320 000 ungdomar i åldern 10-16 år över hela världen deltar i den internationella tävlingen FIRST LEGO League. 

I Stockholm arrangerar vi regiontävlingen.

Helgkurs 6-12 år HT19

Publicerad 2019-08-21

Helgkursen i naturvetenskap och teknik för 6-12-åringar, har som mål att barnen/ungdomarna ska lära genom att göra, våga ställa frågor, ha roligt med teknik och naturvetenskap och träffa på mer avancerade experiment. Deltagarna handleds av universitetsstuderande från KTH och Stockholms universitet som vi tror är spännande förebilder.

Nyckla och djupdyk i mineralens värld

Publicerad 2019-08-14

Utforska mineral och undangömda skatter i fortbildningen "Bli mineraldetektiv"!

Under tre timmar besöker vi Naturhistoriska riksmuseets mineralutställningen ”Skatter från jorden inre”, museets slutna samlingar och arbetar laborativt.

Vi praktiserar bl a ett av de naturvetenskapliga arbetssätten genom att undersöka, identifiera och sortera mineral – både glansiga, feta och magnetiska mineral.

Klimatvandring - en annorlunda fortbildning

Publicerad 2019-08-10

Följ med på två unika och lärorika vandringar för att hitta geologiska spår och se vad som görs inom klimatområdet på plats i Stockholm.

På vandringen gör vi stopp där vi tittar på rullstensåsar, flyttblock och isräfflor. Vi stannar också upp på olika platser och ser vad som redan görs idag i Stockholm för att minska utsläppen av växthusgaser, och vad som görs för att hantera effekterna av klimatförändringarna.

Dags för gymnasiearbete

Publicerad 2019-08-05

Är du intresserad av resursåtervinning? Nyfiken på exoplaneter eller kosmisk stråling?

Nyttja möjlighet att genomföra gymnasiearbetet i samarbete med oss och verksamma forskare. 

Några av projekten vi erbjuder är "Återvinning av mobiltelefoner"; "Biogasproduktion från matavfall", "Exoplaneteter", "Kosmisk strålning".

Vetenskapens Hus bygger om

Publicerad 2019-06-12

Observera att vi håller stängt för ombyggnation i laboratorierna vid AlbaNova under första halvan av höstterminen 2019. Skolprogram i Naturens Hus och evenemang på stan hålls som vanligt.

Vi kommer i begränsad utsträckning även erbjuda besök ute hos er på skolorna. I första hand kommer vi prioritera partnerskolor som inte besökt oss tidigare. 

Fira Rymdåret på Observatoriekullen

Publicerad 2019-06-10

Det är 50 år sedan månlandningen. Detta jubileum firas under hela året.

Med anledning av detta anordnar vi astronomi-aktiviteter utomhus på Observatoriekullen. Delta i aktiviteter så som ”Fråga en astronom”, var med och döp Sveriges exoplanet, bygg ditt eget solsystem, testa dina kunskaper under en tipspromenad och mycket annat.

Plats kvar på våra populära sommarkurser för tjejer

Publicerad 2019-06-10

Vetenskapens Hus anordnar varje år sommarkurser för tjejer i årskurs 5-9. Syftet är att väcka intresse för naturvetenskap, teknik och matematik.

Kurserna anordnas i samarbete med ett antal företag som arbetar aktivt med att få fler tjejer
intresserade av deras branch. Företagens stöd gör det möjligt att erbjuda kursen kostnadsfritt. Det finns några platser kvar. Först till kvarn!

Vill din skola ha besök av oss i höst?

Publicerad 2019-06-10

Under den inledande halvan av höstterminen 2019 pågår en ombyggnation av våra lokaler vid AlbaNova. 

Under byggperioden håller vi labben stängda för besök. Vi erbjuder då ett begränsat utbud av våra ordinarie skolprogram som kan genomföras ute hos våra partnerskolor. Skolor som inte tidigare varit hos oss kommer att prioriteras.

Eken – en värld i världen

Publicerad 2019-06-10

Boka skolprogrammet "En ek en bok en björk" till hösten och förbered er genom att börja arbeta med Eken: en värld i världen. 

Upptäck detta nya kostnadsfria arbetsmaterial där elever utforskar eken och dess värld. Du kommer hitta en rad spännande övningar som är anpassade att göra vid en ek nära er skola.

Geologins dag

Publicerad 2019-06-01

Hur går det egentligen till att göra en upptäckt? Varför blir vissa allergiska mot pollen? Varför har växter pollen och vad har de för funktion?

Prata klimat med forskare i Kungsan på fredag

Publicerad 2019-05-22

”Lyssna inte på oss, lyssna på vetenskapen” säger Greta. Men forskarna har lyssnat på Greta och skolungdomarna.

Nu på fredag arrangerar Bolincentret för klimatforskning därför en frågestund för allmänheten Kungsträdgården. 13 klimatforskare och två klimatpsykologer finns på plats under denna veckas globala skolstrejk "Fridays for Future". 

Ursäkta röran - vi bygger om!

Publicerad 2019-05-22

Nu är byggarbetet i full gång inne på våra kontor i huset vid AlbaNova. Labben håller öppet för besökare vårterminen ut.

I 13 år har vi haft elevaktiviteter, lärarfortbildningar och kurser för unga och studenter i vårt hus på Roslagstullsbacken 29 vid AlbaNova. Under sommaren 2019 är det dags att renovera och rusta upp. Vi passar då också på att skapa några nyheter för att möta det ständigt ökande besökstrycket.

Sök till Junior Academy

Publicerad 2019-05-21

Känner du någon kreativ och uppfinningsrik tonåring som gillar vetenskap, svåra utmaningar och att kämpa tillsammans för att förbättra världen? 

Tipsa om att söka Junior Academy - en häftig utmaning som kan bli ett minne för livet! 
Junior Academy är ett virtuellt, kostnadsfritt program där tonåringar från hela världen bjuds in att ta fram innovativa idéer på våra globala samhällsutmaningar.

Föranmäl intresse för ForskarFredag 2019

Publicerad 2019-05-21

Den 27-28 september är det åter dags för en av världens största vetenskapsfestivaler.

Planeringen för en av årets roligaste händelser är i full gång och redan nu kan du som är lärare
i åk 9 eller gymnasiet anmäla ditt intresse för skolaktiviteterna under ForskarFredag Stockholm.
Årets huvudevenemang äger rum i AlbaNova universitetscentrum och Vetenskapens Hus.

Klimatkunskap i Minecraft

Publicerad 2019-05-08

Nästa vecka arrangeras Bolincentrets klimatfestival och det finns en bokningsbar aktivitet kvar. Delta i en spelsession i Minecraft-miljö med spelledare från SMHI för att lära dig mer om klimatanpassningar. Aktiviteten passar för 9:or och gymnasieungdomar. Boka detta

Biologiska mångfaldens dag

Publicerad 2019-05-03

Tillfälle för dig som lärare att fortbilda dig gratis med spännande föreläsningar. 

Trots att vi står inför det som brukar kallas för den sjätte massutrotningen får inte frågan om biologisk mångfald den uppmärksamhet den förtjänar. Biologisk mångfald är tätt sammanflätad med klimatförändringar och hör till vår tids stora ödesfrågor.

Välfyllda hus under våren

Publicerad 2019-04-10

Våren är här och det är härligt att se hur populärt det är att göra aktiviteter i våra laboratorier vid AlbaNova och gå handledda vandringar i grönskan i Bergianska trädgården.

Nu ser vi fram emot att ta emot bokningar inför hösten.

Testa tekniken och fysiken på Gröna Lund

Publicerad 2019-04-06

Nu är anmälan öppen till höstens Edutainmentdagar.

Det är 10:e året i rad som Gröna Lund öppnar portarna för dina elever för att de ska få uppleva fysiken, tekniken och matematiken bland attraktionerna.

Förbered dig genom att gå på en lärarträff på Gröna Lund den 13 juni kl. 10-14.

Elevdagarna äger rum 12, 13 och 19 september.

Sommarkurs för tjejer, vecka 32 2019

Publicerad 2019-03-19

Tycker du att det är kul att laborera naturvetenskapligt och träffa nya vänner och är tjej? Avslutar du åk 5-9 i grundskolan våren 2019 så är detta en rolig aktivitet för dig i sommar, som är helt kostnadsfri! Ta chansen att prova på aktiviteter som du har glädje av både nu och i framtiden!