Nyhetsarkiv

Mästarklasser i partikelfysik

Publicerad 2020-02-05

Gymnasieelever i år 2-3 och lärare får under en dag möjlighet att stifta bekantskap med partikelfysik. Vi arbetar med riktiga forskningsdata från CERN.

Föreläsningar varvas med praktiskt arbete och vi gör ett besök på AlbaNova där eleverna får möta forskare i partikelfysik. Dagen avslutas med en videokonferens som leds av forskare vid CERN. 

Fermi Masterclass

Publicerad 2020-02-03

Ta chansen att uppleva äkta forskning om universums häftigaste fenomen!

Tillsammans med forskare vid Stockholms universitet och KTH får ni analysera riktiga data från rymdteleskopet Fermi och studera gammastrålning som skapats runt roterande neutronstjärnor, pulsarer, som är några av de mest extrema miljöerna i universum.

Sportlovskurs på KTH Södertälje

Publicerad 2020-01-30

Är du mellan 11-15 år och tycker att det är roligt med naturvetenskap och att göra experiment? Vill du göra något kul på sportlovet 2020 så är detta en kurs för dig.

Vårnytt och fågelflytt

Publicerad 2020-01-15

Under våren händer det en massa nytt och spännande i Vetenskapens Hus och i grönskan invid Naturens Hus.

Våra laboratorier vid AlbaNova har genomgått en totalrenovering och vi hoppas att ni ska trivas när ni kommer på besök med era elever eller på en kurs eller fortbildning. 

Några viktiga uppdateringar som ombyggnationen syftar till är:

Freddy gör pangsuccé i Talang

Publicerad 2020-01-15

Hur gör man naturvetenskap lockande för ett stort publikhav på 4 minuter? Det vet edutainern Freddy.

Tusen burkar i luften, en uppspelt och fascinerad LaGaylia under ett paraply. Det blev ett sprakande nummer som fick publiken och juryn att häpna under TV-showen Talang i fredags kväll.

Upptäckarkurs 6-9 år VT20

Publicerad 2019-11-28

På våren ges en upptäckarkurs vid Naturens Hus i Bergianska trädgården. Kursen ges av Vetenskapens Hus och går över tre söndagar á 2 timmar, med en paus där vi bjuder på fika.

Helgkurs för 13-16 år VT20

Publicerad 2019-11-28

Helgkursen i naturvetenskap och teknik för ungdomar som är 13-16 år, har som mål att ungdomarna ska lära genom att göra, våga ställa frågor, ha roligt med teknik och naturvetenskap och träffa på en del avancerade experiment.

Helgkurs för 6-12 år VT20

Publicerad 2019-11-28

Helgkursen i naturvetenskap och teknik för 6-12-åringar har som mål att barnen/ungdomarna ska lära genom att göra, våga ställa frågor, ha roligt med teknik och naturvetenskap och träffa på mer avancerade experiment.

Deltagarna handleds av universitetsstuderande från KTH och Stockholms universitet som vi tror är spännande förebilder.

Klimatförändringar – allvarligt, men inte hopplöst

Publicerad 2019-11-27

Vad styr klimatet? Vad är global uppvärmning och vad blir konsekvenser? Varför protesterar miljontals ungdomar över hela världen?

​Alasdair Skelton, professor vid Stockholms universitet, ger svar på dessa frågor samt förklarar varför läget anses vara allvarligt men inte hopplöst. Föreläsningen avslutas med praktiska tips om hur vi tillsammans kan rädda klimatet.

Final i Forskar Grand Prix 2019

Publicerad 2019-11-25

Under ForskarFredag 2019 tävlade forskare på sex svenska orter om vem som var bäst på att presentera sin forskning.

Vinnaren i finalen ForskarFredag Grand Prix blev Keivan Javanshiri från Lunds universitet.

Vinnare First Lego League Stockholm

Publicerad 2019-11-11

Laget "New Vision" från Viktor Rydbergs skola Sundbyberg blev årets Champion.

De lyckades vinna både robottävlingen och teknikpriset med en väldesignad och välprogrammerad robot.

Laget går nu vidare till den skandinaviska semifinalen i Roskilde. Stort lycka till!

Möt bioteknik på KTH med Stefan Ståhl

Publicerad 2019-11-08

​Stefan Ståhl vet hur man inspirerar och han vågar vara personlig. Har du träffat Stefan så vet du - dina elever kommer att uppskatta honom!

Vid fyra tillfällen berättar han om utbildningen inom bioteknik och om en del av forskningen. Det blir också en rundvandring på de olika avdelningarna.

Datum: 23 jan, 5 feb, 11 feb, 18 feb

Nytt skolprogram: Skatter från jordens inre

Publicerad 2019-10-25

Vad använder vi guld till? Hur får diamanter och kristaller sin vackra form? Hur kan man testa hur hårt ett mineral är? Få svar på detta och mycket mer i Naturhistoriska riksmuseets mineralutställning ”Skatter från jordens inre”!

Mineral-Mio delar ut spännande uppdrag i utställningen, där vi utforskar mineralernas fantastiska mångfald och egenskaper.

Skola + Museum = Sant

Publicerad 2019-10-24

Kom och möt oss och ett femtiotal av Stockholms museer och kulturinstitutioner. Under en eftermiddag flyttar vi in på Scenkonstmuseet.

Ta reda på vad vi kan göra för dig och din skola. Mingla, lyssna till föredrag eller delta i visningslotterier.

Mässan är gratis och riktar sig till lärare och pedagoger verksamma i Stockholm. Vi bjuder på mat och alkoholfri dryck. 

Nyrenoverade laboratorier!

Publicerad 2019-10-23

Nu när snön och mörkret faller över oss piggar vi upp genom att öppna dörrarna till våra nyrenoverade laboratorier i vårt hus vid AlbaNova.

Varmt välkomna att boka ett elevbesök eller en lärarfortbildning.

Forskning på fyra minuter

Publicerad 2019-10-01

Vinnare av Stockholms Forskar Grand Prix avgjordes i fredags och vi gratulerar Joakim Jaldén från KTH som berättade om matematik som räknar celler – något som är relevant vid framställning av vaccin och faktiskt kan rädda liv. 

Tekla - för tjejer med tjejer

Publicerad 2019-09-30

Är du tjej och 11-15 år? Kom till Tekla-festivalen och testa robotprogrammering, speldesign, 3D-printing och en massa andra spännande aktiviteter. Du får bygga, skapa och lär känna andra teknikintresserade tjejer.

Det blir med andra ord en dag fylld med teknik-workshop och mycket annat som kan inspirera.

Hur många stjärnor ser ni? Vi behöver er hjälp!

Publicerad 2019-09-30

I Stjärnförsöket får du och dina elever möjlighet att bidra till forskning om ljusföroreningar. Samtidigt får vi kunskaper om ekologi, hållbar utveckling och stadsplanering. 

Vetenskapliga studier visar på oanade effekter på oss människor och vår omgivning på grund av allt ljus vi sprider på jorden. Vill ni veta mer?

Delta i FIRST LEGO League

Publicerad 2019-09-23

Var med i årets First Lego League – det finns platser kvar!

First Lego League är världens största teknik- och vetenskapstävling för barn och ungdomar åldrarna 10-16 år. Projektet sträcker sig under en större del av läsåret med tävling både lokalt i stan, delfinal i Norge, vidare tävlingar runt om i hela världen och slutligen världsfinal i USA. 

Vi bygger om

Publicerad 2019-09-22

Under första halvan av höstterminen 2019 bygger vi om våra laboratorier vid AlbaNova.

Under denna period erbjuder vi därför aktiviteter anpassade efter bygget. Efter höstlovet slår vi upp dörrarna igen som vanligt, men i ovanligt fina lokaler!

Tävla i vetenskapligt tänkande

Publicerad 2019-09-04

Välkommen till International Young Physicists Tournament (IYPT), en av världens största tävlingar inom fysik.

Efter att ha arbetat med problemen under året fram till våren väljs fem ungdomar ut, och de får bilda Sveriges landslag som 2020 reser till Rumänien för att utmana resten av världen med all den forskning som de svenska eleverna tillsammans fått fram. Men vi börjar med att bjuda in till ett forskningsläger.

Nyckla och djupdyk i mineralens värld

Publicerad 2019-08-14

Utforska mineral och undangömda skatter i fortbildningen "Bli mineraldetektiv"!

Under tre timmar besöker vi Naturhistoriska riksmuseets mineralutställningen ”Skatter från jorden inre”, museets slutna samlingar och arbetar laborativt.

Vi praktiserar bl a ett av de naturvetenskapliga arbetssätten genom att undersöka, identifiera och sortera mineral – både glansiga, feta och magnetiska mineral.

Klimatvandring - en annorlunda fortbildning

Publicerad 2019-08-10

Följ med på två unika och lärorika vandringar för att hitta geologiska spår och se vad som görs inom klimatområdet på plats i Stockholm.

På vandringen gör vi stopp där vi tittar på rullstensåsar, flyttblock och isräfflor. Vi stannar också upp på olika platser och ser vad som redan görs idag i Stockholm för att minska utsläppen av växthusgaser, och vad som görs för att hantera effekterna av klimatförändringarna.

Astronomins dag och natt

Publicerad 2019-08-08

Under Astronomins dag erbjuder vi hands-on aktiviteter för alla åldrar. Du kan studera planetrörelser med planetariemodeller, programmera en Mars-bil och bygga solsystem.

Du kan också lyssna till föreläsningar av forskare samt gå en visning upp till av AlbaNovas teleskop. Inbjudan till Astronomins dag (pdf).