Nyhetsarkiv

Vinnare First Lego League Stockholm

Publicerad 2019-11-11

Laget "New Vision" från Viktor Rydbergs skola Sundbyberg blev årets Champion.

De lyckades vinna både robottävlingen och teknikpriset med en väldesignad och välprogrammerad robot.

Laget går nu vidare till den skandinaviska semifinalen i Roskilde. Stort lycka till!

Möt bioteknik på KTH med Stefan Ståhl

Publicerad 2019-11-08

​Stefan Ståhl vet hur man inspirerar och han vågar vara personlig. Har du träffat Stefan så vet du - dina elever kommer att uppskatta honom!

Vid fyra tillfällen berättar han om utbildningen inom bioteknik och om en del av forskningen. Det blir också en rundvandring på de olika avdelningarna.

Datum: 23 jan, 5 feb, 11 feb, 18 feb

Klimatvandring - en annorlunda fortbildning

Publicerad 2019-08-10

Följ med på två unika och lärorika vandringar för att hitta geologiska spår och se vad som görs inom klimatområdet på plats i Stockholm.

På vandringen gör vi stopp där vi tittar på rullstensåsar, flyttblock och isräfflor. Vi stannar också upp på olika platser och ser vad som redan görs idag i Stockholm för att minska utsläppen av växthusgaser, och vad som görs för att hantera effekterna av klimatförändringarna.

Nytt skolprogram: Skatter från jordens inre

Publicerad 2019-10-25

Vad använder vi guld till? Hur får diamanter och kristaller sin vackra form? Hur kan man testa hur hårt ett mineral är? Få svar på detta och mycket mer i Naturhistoriska riksmuseets mineralutställning ”Skatter från jordens inre”!

Mineral-Mio delar ut spännande uppdrag i utställningen, där vi utforskar mineralernas fantastiska mångfald och egenskaper.

Skola + Museum = Sant

Publicerad 2019-10-24

Kom och möt oss och ett femtiotal av Stockholms museer och kulturinstitutioner. Under en eftermiddag flyttar vi in på Scenkonstmuseet.

Ta reda på vad vi kan göra för dig och din skola. Mingla, lyssna till föredrag eller delta i visningslotterier.

Mässan är gratis och riktar sig till lärare och pedagoger verksamma i Stockholm. Vi bjuder på mat och alkoholfri dryck. 

Nyrenoverade laboratorier!

Publicerad 2019-10-23

Nu när löven och mörkret faller över oss piggar vi upp genom att öppna dörrarna till våra nyrenoverade laboratorier i vårt hus vid AlbaNova.

Varmt välkomna att boka ett elevbesök eller en lärarfortbildning. Du hittar lättast tider för dina elever på vårterminen. November och december är redan ganska fullbokade.

Forskning på fyra minuter

Publicerad 2019-10-01

Vinnare av Stockholms Forskar Grand Prix avgjordes i fredags och vi gratulerar Joakim Jaldén från KTH som berättade om matematik som räknar celler – något som är relevant vid framställning av vaccin och faktiskt kan rädda liv. 

Tekla - för tjejer med tjejer

Publicerad 2019-09-30

Är du tjej och 11-15 år? Kom till Tekla-festivalen och testa robotprogrammering, speldesign, 3D-printing och en massa andra spännande aktiviteter. Du får bygga, skapa och lär känna andra teknikintresserade tjejer.

Det blir med andra ord en dag fylld med teknik-workshop och mycket annat som kan inspirera.

Hur många stjärnor ser ni? Vi behöver er hjälp!

Publicerad 2019-09-30

I Stjärnförsöket får du och dina elever möjlighet att bidra till forskning om ljusföroreningar. Samtidigt får vi kunskaper om ekologi, hållbar utveckling och stadsplanering. 

Vetenskapliga studier visar på oanade effekter på oss människor och vår omgivning på grund av allt ljus vi sprider på jorden. Vill ni veta mer?

Delta i FIRST LEGO League

Publicerad 2019-09-23

Var med i årets First Lego League – det finns platser kvar!

First Lego League är världens största teknik- och vetenskapstävling för barn och ungdomar åldrarna 10-16 år. Projektet sträcker sig under en större del av läsåret med tävling både lokalt i stan, delfinal i Norge, vidare tävlingar runt om i hela världen och slutligen världsfinal i USA. 

Vi bygger om

Publicerad 2019-09-22

Under första halvan av höstterminen 2019 bygger vi om våra laboratorier vid AlbaNova.

Under denna period erbjuder vi därför aktiviteter anpassade efter bygget. Efter höstlovet slår vi upp dörrarna igen som vanligt, men i ovanligt fina lokaler!

Tävla i vetenskapligt tänkande

Publicerad 2019-09-04

Välkommen till International Young Physicists Tournament (IYPT), en av världens största tävlingar inom fysik.

Efter att ha arbetat med problemen under året fram till våren väljs fem ungdomar ut, och de får bilda Sveriges landslag som 2020 reser till Rumänien för att utmana resten av världen med all den forskning som de svenska eleverna tillsammans fått fram. Men vi börjar med att bjuda in till ett forskningsläger.

Helgkurs för 6-12 år ht19

Publicerad 2019-08-21

Helgkursen i naturvetenskap och teknik för 6-12-åringar, har som mål att barnen/ungdomarna ska lära genom att göra, våga ställa frågor, ha roligt med teknik och naturvetenskap och träffa på mer avancerade experiment.

Deltagarna handleds av universitetsstuderande från KTH och Stockholms universitet som vi tror är spännande förebilder.

Nyckla och djupdyk i mineralens värld

Publicerad 2019-08-14

Utforska mineral och undangömda skatter i fortbildningen "Bli mineraldetektiv"!

Under tre timmar besöker vi Naturhistoriska riksmuseets mineralutställningen ”Skatter från jorden inre”, museets slutna samlingar och arbetar laborativt.

Vi praktiserar bl a ett av de naturvetenskapliga arbetssätten genom att undersöka, identifiera och sortera mineral – både glansiga, feta och magnetiska mineral.

Astronomins dag och natt

Publicerad 2019-08-08

Under Astronomins dag erbjuder vi hands-on aktiviteter för alla åldrar. Du kan studera planetrörelser med planetariemodeller, programmera en Mars-bil och bygga solsystem.

Du kan också lyssna till föreläsningar av forskare samt gå en visning upp till av AlbaNovas teleskop. Inbjudan till Astronomins dag (pdf).

Dags för gymnasiearbete

Publicerad 2019-08-05

Är du intresserad av resursåtervinning? Nyfiken på exoplaneter eller kosmisk stråling?

Nyttja möjlighet att genomföra gymnasiearbetet i samarbete med oss och verksamma forskare. 

Några av projekten vi erbjuder är "Återvinning av mobiltelefoner"; "Biogasproduktion från matavfall", "Exoplaneteter", "Kosmisk strålning".

Vetenskapens Hus bygger om

Publicerad 2019-06-12

Observera att vi håller stängt för ombyggnation i laboratorierna vid AlbaNova under första halvan av höstterminen 2019. Skolprogram i Naturens Hus och evenemang på stan hålls som vanligt.

Vi kommer i begränsad utsträckning även erbjuda besök ute hos er på skolorna. I första hand kommer vi prioritera partnerskolor som inte besökt oss tidigare. 

Fira Rymdåret på Observatoriekullen

Publicerad 2019-06-10

Det är 50 år sedan månlandningen. Detta jubileum firas under hela året.

Med anledning av detta anordnar vi astronomi-aktiviteter utomhus på Observatoriekullen. Delta i aktiviteter så som ”Fråga en astronom”, var med och döp Sveriges exoplanet, bygg ditt eget solsystem, testa dina kunskaper under en tipspromenad och mycket annat.

Plats kvar på våra populära sommarkurser för tjejer

Publicerad 2019-06-10

Vetenskapens Hus anordnar varje år sommarkurser för tjejer i årskurs 5-9. Syftet är att väcka intresse för naturvetenskap, teknik och matematik.

Kurserna anordnas i samarbete med ett antal företag som arbetar aktivt med att få fler tjejer
intresserade av deras branch. Företagens stöd gör det möjligt att erbjuda kursen kostnadsfritt. Det finns några platser kvar. Först till kvarn!

Vill din skola ha besök av oss i höst?

Publicerad 2019-06-10

Under den inledande halvan av höstterminen 2019 pågår en ombyggnation av våra lokaler vid AlbaNova. 

Under byggperioden håller vi labben stängda för besök. Vi erbjuder då ett begränsat utbud av våra ordinarie skolprogram som kan genomföras ute hos våra partnerskolor. Skolor som inte tidigare varit hos oss kommer att prioriteras.

Eken – en värld i världen

Publicerad 2019-06-10

Boka skolprogrammet "En ek en bok en björk" till hösten och förbered er genom att börja arbeta med Eken: en värld i världen. 

Upptäck detta nya kostnadsfria arbetsmaterial där elever utforskar eken och dess värld. Du kommer hitta en rad spännande övningar som är anpassade att göra vid en ek nära er skola.

Geologins dag

Publicerad 2019-06-01

Hur går det egentligen till att göra en upptäckt? Varför blir vissa allergiska mot pollen? Varför har växter pollen och vad har de för funktion?

Prata klimat med forskare i Kungsan på fredag

Publicerad 2019-05-22

”Lyssna inte på oss, lyssna på vetenskapen” säger Greta. Men forskarna har lyssnat på Greta och skolungdomarna.

Nu på fredag arrangerar Bolincentret för klimatforskning därför en frågestund för allmänheten Kungsträdgården. 13 klimatforskare och två klimatpsykologer finns på plats under denna veckas globala skolstrejk "Fridays for Future".