Nyhetsarkiv

Jobba hos oss

Publicerad 2021-06-18

Brinner du för att sprida intresse för matematik, teknik och programmering? Just nu söker vi en ny kollega som vill utveckla skolaktiviteter inom matematik- och teknikämnena. Välkommen med din ansökan senast 31 augusti.

Anställningen som pedagogisk utvecklare inom matematik och teknik vid Vetenskapens Hus innebär att du har ansvar för att utveckla och leda aktiviteter för elever inom framförallt matematik samt teknik/programmering.

Påbörjar du ditt sista gymnasieår i höst?

Publicerad 2021-06-15

Vill du ingå i en projektgrupp där du får arbeta som en forskare inom ditt valda ämne? Vi erbjuder stöd och inspiration inom de naturvetenskapliga ämnena, teknik och matematik. 

Vi samarbetar med forskare vid KTH och Stockholms universitet för att erbjuda handledning och stöd i gymnasiearbetet. Viss möjlighet finns också att hjälpa enstaka elever med frågor som inte direkt rör temana för de olika projektgrupperna.

Ta reda på vad vi erbjuder dig!

Vi öppnar i höst!

Publicerad 2021-05-27

Bokningen för besök på plats till hösten är nu öppen, och vi ser fram emot att ta emot dig och dina elever lite mer som vanligt igen. Varmt välkommen med din bokning!

Den 15 september planerar vi för att öppna upp våra lokaler igen. Vi möts i laboratorierna vid AlbaNova samt i Naturens Hus i Bergianska trädgården – på ett covid-säkert sätt förstås.

Hur ska vi leva och bo i framtiden?

Publicerad 2021-07-02

Hur påverkar klimatet byggandet av vårt samhälle? Vilka smarta lösningar finns? Under årets ForskarFredag blickar forskningen framåt.

Idag är vi nog många som längtar framåt, till en tid utan restriktioner och social distansering. Samtidigt kan tankarna på framtiden innehålla både frågetecken och orosmoln – dessa adresseras i årets upplaga ForskarFredag. Gå på science café, upplev en show eller delta i samtal med forskare. Under hela ForskarFredag-veckan kan du också låna en forskare till skolan.

Astronomins dag och natt

Publicerad 2021-07-01

Välkomna till en spännande dag fylld med astronomi! Studera stjärnhimlen i vårt uppblåsbara planetarium, undersök planetrörelser med små modeller av solsystemet, programmera en Mars-bil eller bygg ditt eget solsystem.

Vi erbjuder ett brett program med ”hands-on”-aktiviteter för alla åldrar, föreläsningar av forskare samt visningar av AlbaNova-teleskopet. I händelse av klart väder förevisas solen på ett säkert sätt. 

Kriminalteknik med DNA-sekvensering – online

Publicerad 2021-05-08

En mördare ska hittas med hjälp av DNA-sekvensering. I detta skolprogram som vi erbjuder online, demonstrerar vi pyrosekvensering och förklarar hur tekniken fungerar. Sedan avläser vi och tolkar pyrogram för att försöka peka ut vem som är den skyldige i ett fiktivt kriminalfall.

Ni kopplar upp er via dator i klassrummet eller hemma och möter oss i vårt ”kriminallabb”, där vi ger er verktyg för att kunna lösa mordet.

Välkommen att boka.

Klimatfestivalen 19-21 maj

Publicerad 2021-03-20

Denna vecka är det dags för årets klimatfestival. Häng med klimatforskarna bakom kulisserna! 

Det finns fortfarande möjlighet att anmäla dig och dina elever till några av aktiviteterna på årets Klimatfestival online med Bolincentret. 

Webbinarier vid forskningsfronten

Publicerad 2021-03-15

Ta del av aktuell forskning om svarta hål, epidemiologi eller datorbaserad kemi. Lär dig något nytt och ställ dina frågor direkt till forskare.

Är du nyfiken på fortsatta studier eller gymnasiearbete så är detta ett bra forum för dina funderingar. Webbinarierna är 45 min långa och målgruppen är lärare och gymnasieelever.

Välkommen till vårens webbinarier.
I samarbete med KTH och Stockholms universitet

Bild: ESA/Hubble & NASA

 

Programmera med Scratch – fortbildning online

Publicerad 2021-03-14

Kom igång med programmering med Scratch i klassrummet!

Genom denna fortbildning online, som du och dina kollegor kan beställa av oss, tittar vi närmare på hur spel kan programmeras i Scratch. Det ger en första ingång till blockprogrammering - en metod som hjälper nybörjare att komma igång.

Efter fortbildningen är du mer bekväm med att köra Scratch med dina elever.

Har din skola avtal med oss så är fortbildningen kostnadsfri.

6-åringen som kan rabbla 800 pi-decimaler

Publicerad 2021-03-12

Pi-dagen 2020 skulle Lyvån Lidén, 6 år från Karlskoga, ha genomfört ett rekordförsök på Tekniska museet tillsammans med Vetenskapens Hus. Det var precis ett år sedan och pandemin satta stopp för evenemanget. Nu är hon tillbaka!

Hur firar du Pi-dagen i år?

Publicerad 2021-03-09

Uppmärksammar du eller din skola Pi-dagen i år? Visa vad ni gör genom att exempelvis skriva en kort text, spela in en video eller ta foton som ni delar i sociala medier. Tagga ditt inlägg med @vetenskapenshus samt #pidagen2021 och #idm314. 

UNESCO har utlyst den 14 mars, Pi-dagen, till den internationella matematikdagen (idm314.org) världen över och det ska vi fira. Temat 2021 är "Matematik för en bättre värld" och vi vill veta hur just du firar.

Kyliga experiment med flytande kväve!

Publicerad 2021-03-03

På denna online-show gör vi coola saker med flytande kväve, och undersöker vilka märkliga experiment det går att göra med en vätska som är -196°C. Vi pratar om gaser, vätskor och ser vad som händer med vissa material när de kyls ner till kvävets kokpunkt. Passa även på att experimentera själv! Du får en beskrivning och recept av oss efter bekräftad anmälan.

Här kommer ett litet experiment som man kan göra antingen innan eller efter vi ses på lördag (länk nedan).

Kallt med salt.

Semifinalen i tävlingen Unga Forskare avgjord

Publicerad 2021-03-02

Totalt 97 gymnasieelever deltog i den lokala semifinalen i Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare. Semifinalen i Stockholm var en av landets sju semifinaler inför den nationella finalen i mars.

Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, är Sveriges största tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever. I år hålls tävlingen digitalt. På semifinalen i Stockholm, som arrangerades i samarbete med Vetenskapens Hus, tävlade 97 elever med sina projektarbeten.

Har din skola avtal med oss? Besök oss online!

Publicerad 2021-02-15

Hur kan kemister motverka dopning? Vad är flytande kväve och hur kallt är det egentligen? Hur går det till när hackare knäcker lösenord på internet? Vilken matematik behövs i en dator? Hur stor var den senaste inlandsisen som täckte Sverige och vilka spår har den lämnat efter sig? 

Vinnare Forskar Grand Prix - Robert Lagerström, KTH

Publicerad 2020-11-23

I media hör vi om hackare som lyckas stjäla miljontalskronor från banker, släcka elnät för hela städer, låsa datorer på sjukhus mitt under pågående pandemi eller påverka resultatet i presidentval.

Robert arbetar i en forskargrupp som kartlägger hur cyberattacker går till genom att bland annat själv hacka olika system. Under deltävlingen Forskar Grand Prix Stockholm lyckades Robert övertyga både jury och publik om att han är bäst i Stockholm på att presentera sin forskning.

Klimatfestivalen online  –  upplev den i efterhand!

Publicerad 2020-05-19

Missade du något av förra veckans Klimatfestival – online? 

Då erbjöd vi tillsammans med Bolinscentret för klimatforskning populärvetenskapliga föreläsningarna om flyttfåglar, golfströmmen, glaciärer, forskarpanel och rundvandring i några av laboratorierna på Stockholms universitet.

Sommarkurs för alla, vecka 32 2021

Publicerad 2020-04-01

Tycker du att det är kul att laborera naturvetenskapligt och träffa nya vänner? Avslutar du åk 5-9 i grundskolan våren 2021 så är detta en rolig aktivitet för dig i sommar! Ta chansen att prova på aktiviteter som du har glädje av både nu och i framtiden!

Sommarkurs för tjejer, vecka 31 2021

Publicerad 2020-04-01

Tycker du att det är kul att laborera naturvetenskapligt och träffa nya vänner och är tjej? Avslutar du åk 5-9 i grundskolan våren 2021 så är detta en rolig aktivitet för dig i sommar! Ta chansen att prova på aktiviteter som du har glädje av både nu och i framtiden!

3D-skrivarna går varma

Publicerad 2020-03-27

I dessa speciella tider tjänstgör vår 3D-skrivarpark för att stötta vården med utrustning.

Första leveransen av skyddsvisir är nu påväg ut till Stockholms sjukhus. I vanliga fall använder vi våra 3D-skrivare för att undervisa barn och unga inom produktdesign, hållfasthet, material och teknikutveckling.

Tack till 3DVerkstan som samordnar initiativen med 3D-utskrifter – ingen kan göra allt, men alla kan göra något! 

Matematiken bakom Coronautbrottet

Publicerad 2020-03-04

Coronabrottet skapar både oro och många frågor. Professor Tom Britton från Stockholms universitet hjälper oss att reda ut några av frågorna. Tom har sedan 20 år tillbaka forskat på matematisk modellering för smittspridning.

I den här videon reder han t.ex. ut vad R_0 är, hur vi kan #flattenthecurve och vilka faktorer som avgör att ett samhälle kan minska smittspridningen.

Modellen (som kallas S.I.R) förklaras med siffror och exempel från det pågående Coronautbrottet.

Nyrenoverade laboratorier!

Publicerad 2019-10-23

Nu när snön och mörkret faller över oss piggar vi upp genom att öppna dörrarna till våra nyrenoverade laboratorier i vårt hus vid AlbaNova.

Varmt välkomna att boka ett elevbesök eller en lärarfortbildning.

Vetenskapens Hus bygger om

Publicerad 2019-06-12

Observera att vi håller stängt för ombyggnation i laboratorierna vid AlbaNova under första halvan av höstterminen 2019. Skolprogram i Naturens Hus och evenemang på stan hålls som vanligt.

Vi kommer i begränsad utsträckning även erbjuda besök ute hos er på skolorna. I första hand kommer vi prioritera partnerskolor som inte besökt oss tidigare. 

Snart slår vi upp dörrarna till ett nyrenoverat Vetenskapens Hus.