Nyhetsarkiv

Tekniska problem just nu

Publicerad 2022-12-06

Just nu kan du uppleva tekniska problem på vår webb. Vi jobbar på att åtgärda detta snarast möjligt.

Frågor om ditt kommande besök i december kan besvaras via tel: 08 790 98 22, mån-tors kl. 9-17 eller via @email

Bokningsförfrågningar inför vårterminen är just nu stängd och öppnar igen så snart problemet är åtgärdat.

 

 

Ringmärkning av vilda fåglar

Publicerad 2022-11-14

Välkommen på visning av hur en riktig ringmärkning av vilda fåglar går till. Ta chansen att uppleva ett nära möte med fåglar och höra berättelser om fåglar, fågelflyttning och ringmärkning. Hela familjen är välkommen!

Stockholm har aldrig tidigare haft regelbunden publik visning av ringmärkning av vilda fåglar, men nu öppnar vi upp för detta! Under tre söndagar i december 2022 och tre söndagar i januari 2023 håller vi publika guidningar för allmänheten. Vi kommer att fånga fåglar som blåmesar, steglits och större hackspett för att ringmärka och därefter släppa.

Jul i växthuset under december

Publicerad 2022-10-25

Följ med på den populära julvandringen i Edvard Andersons växthus där vi utforskar några av julens viktiga växter. 

Saffran, ingefära och kakao - vad vore julen utan dofter och smaker från växtriket? Möt julens växter från världens alla hörn – tropikerna, öknen och medelhavsområdet. Vi vågar lova en spännande upplevelse med hög julstämning.

Målgrupp: elever i åk F-9 och gymnasiet
Mer om skolprogrammet och bokning.

Forskar Grand Prix avgjord

Publicerad 2022-12-01

Med illusionstrick och magi väckte Matthew Tompkins publikens jubel när han under torsdagen vann den nationella finalen i Forskar Grand Prix, tävlingen där forskare presenterar sin forskning på fyra minuter.  Se vinnarintervju och läs mer på forskargrandprix.se

Astronomi i undervisningen – webbinarium

Publicerad 2022-11-18

Välkommmen till en föreläsing som kopplar händelser från rymdens spännande värld till många olika ämnen i skolan.

ESERO Sverige bjuder in till ett webbinarium med samtal kring frågan ”Dröm eller möjlighet – kan man arbeta med astronomi i olika ämnen?”

Webbinariet hålls av Maria Sundin, universitetslektorn i fysik, Göteborgs universitet. Hon medverkar sedan flera år tillbaka som återkommande gäst i ett av Sveriges största radioprogram, P4 Extra.

Experimentera tillsammans: Design med 3D-skrivare FULLBOKAT

Publicerad 2022-10-20

Kursen är fullbokad för denna gång. Fler kurstillfällen för nästa termin publiceras snart.

Vill du experimentera tillsammans med ditt barn eller barnbarn? Tycker ni båda att det är roligt med naturvetenskap, teknik och matematik och vill göra något tillsammans? då kan det här vara en kurs för er! Under två timmar läggs mycket tid på att rita och vara kreativ, och naturligtvis får ni ta med alla era utskrifter hem!

Forskar Grand Prix delfinal avgjord i Stockholm

Publicerad 2022-10-05

Stort grattis till Tomas Rosén som vann årets deltävling Forskar Grand Prix i Stockholm den 30 september.

Tomas är forskare vid KTH och hans forskning handlar om att studera och utveckla processer för att bygga strukturerade material från cellulosa-nanofibriller i stor skala.

Besök rymden den 24 september

Publicerad 2022-09-14

Den 24 september på "Astronomins dag och natt" är hela familjen välkommen till en spännande dag fylld med astronomi och rymdaktiviteter! Studera stjärnhimlen i vårt uppblåsbara planetarium, undersök planetrörelser med små modeller av solsystemet, bygg din egen pappersraket eller hjälp en robot att navigera i rymden.

Det blir en dag med ”hands-on”-aktiviteter för alla åldrar, föreläsningar av forskare samt visningar av AlbaNova-teleskopet och KTH:s rymdlaboratorium. Om vädret är klart förevisas solen på ett säkert sätt.

ForskarFredag på Fysikum

Publicerad 2022-09-13

Vilka byggstenar är universum uppbyggt av och hur har det utvecklats? Hur används fysik i modern medicin och hur kan forskning i ytfysik bidra till att minska koldioxid i atmosfären? 

Välkommen till föredrag med forskare, rundturer i laboratorierna och visning av teleskop. Dina elever får uppleva den akademiska miljön samt ges en inblick i forskningen vid Stockholm Universitet. 
Gå till programmet för fysikaktiviteter under ForskarFredag

ForskarFredag - det finns platser kvar!

Publicerad 2022-09-10

Hur är det att vara forskare? Hur går forskning till? Kan vem som helst bli forskare? Välkommen till en av årets höjdpunkter - där forskningen står i centrum.

Årets evenemang bjuder på en efterlängtad forskarutställning, föreläsningar, shower, rundturer, laborationer och studiebesök i spännande forskarmiljöer. Det finns fortfarande platser kvar. Gå till program och anmälan.

Helgkurs för 7-12 åringar i oktober-november

Publicerad 2022-08-30

Helgkursen i naturvetenskap, matematik och teknik för 7-12-åringar, har som mål att barnen ska lära genom att göra, våga ställa frågor, ha roligt med teknik och naturvetenskap och träffa på mer avancerade experiment.

På höstens kurs kommer vi att göra spännande experiment i riktiga laboratorium. Vi utforskar cellen och DNA, lär oss mer om programmering, upplever värme och kyla samt gör kemi med sånt som ni kan hitta hemma.

Deltagarna handleds av universitetsstuderande från KTH och Stockholms universitet som vi tror är spännande förebilder.

Talpussel, skeppet Vasa och klimatvandringar

Publicerad 2022-08-29

Välkommen att anmäla dig till höstens lärarfortbildningar.

Talpussel, 7 sep. Vi visar hur dina elever kan utforska de naturliga talens egenskaper på ett lekfullt och taktilt vis.

Skeppet Vasa i undervisningen, 7 sep. Du får en visning i Vasamuseet med fokus på bevarandet av skeppet och får prova på vår laborativa aktivitet om järnextraktion och analys av Vasa-trä.

Klimatvandring, 13 och 21 sep. Följ med på en vandring på Norra Djurgården där vi diskuterar klimatkrisen ur olika perspektiv.

Gymnasiearbete? Välkommen på infoträff 29/8

Publicerad 2022-08-07

Dags för gymnasiearbete? Hos oss får elever ingå i en projektgrupp och får arbeta likt en forskare inom valt ämne. Måndag den 29/8 kl 16:30 berättar vi mer via Zoom.

Vi erbjuder stöd och inspiration inom biologi, fysik, kemi, teknik och matematik. Gymnasiearbeten i Vetenskapens Hus genomförs i samarbete med forskare vid KTH och Stockholms universitet. Det finns dessutom möjlighet att låna spännande utrustning för dina undersökningar och våra pedagoger hjälper dig under arbetets gång. 

Höstlovskurs om cybersäkerhet - fullbokad

Publicerad 2022-08-03

TIPS! Har du elever som är intresserade av cybersäkerhet och vill veta mer om vad det innebär att studera och arbeta inom området?

Denna höstlovskurs, i regi av Cybersecurity Academy, ger en blandning av inspirationsföreläsningar och praktiska övningar. I en av övningarna möter deltagarna oss från Vetenskapen Hus.

Kursen är digital och ges för ungdomar i åk 8 - åk 1 i gymnasiet under vecka 44.
OBS! Kursen är kostnadsfri.

Edutainmentdagar på Gröna Lund

Publicerad 2022-08-02

Ta med dina elever på en spännande dag på Gröna Lund och lär er mer om fysiken och tekniken i attraktionerna.

På Edutainmentdagarna blir nöjesfältet ett stort laboratorium fyllt med accelererande och roterande system. Newtons lagar känns i hela kroppen och texterna i skolböckerna får plötsligt liv. Ni möter också ett fullpackat fysik- och tekniktorg där ni får undersöka magnetbromsar, pneumatik, hävstänger och många andra spännande tekniska innovationer.

Lärarfortbildning i matematik (F-6)

Publicerad 2022-08-01

Vilka tal kan bilda rektanglar eller kvadrater? Hur knyter dessa två geometriska former an till de naturliga talens mest grundläggande egenskaper? Vad är ett primtal?

Välkommen till en fortbildning där vi visar hur dina elever kan utforska de naturliga talens egenskaper på ett lekfullt och taktilt vis. Ett stort fokus ligger på problemlösning genom lek och pussel med tetrisformade klossar. Genom dessa problem får vi insikter om olika tals speciella egenskaper och vi lär oss om primtalsfaktorisering. 

Stockholms matematiska cirkel

Publicerad 2022-07-01

Har du elever som vill odla sitt intresse för matematik och komma i kontakt med en annan sida av matematikämnet än den de vanligen får se på gymnasiet?

Institutionerna för matematik vid KTH och Stockholms universitet anordnar varje läsår ett gemensamt studieprogram för intresserade gymnasieelever – ”Stockholms matematiska cirkel”.

Tid: varannan torsdag 16.00-18.00, med start 15/9. Ingen föranmälan krävs.
Plats: KTH campus

Sommarkurs 2022

Publicerad 2022-06-22

Tycker du att det är kul att laborera naturvetenskapligt och träffa nya vänner? Avslutar du åk 5-8 våren 2022, så är detta en rolig aktivitet för dig i sommar! Ta chansen att prova på aktiviteter som du har glädje av både nu och i framtiden!

Experimentera i kemilabbet, undersök stjärnhimlen i vårt planetarium, bli bättre på internetsäkerhet, lär dig mikroskopera och upptäck kryptografins spännande värld.

Sommarkurs för tjejer 2022

Publicerad 2022-06-21

Tycker du att det är kul att laborera naturvetenskapligt och träffa nya vänner och är tjej? Avslutar du åk 5-8 våren 2022, så är detta en rolig aktivitet för dig i sommar! Ta chansen att prova på aktiviteter som du har glädje av både nu och i framtiden!

Experimentera i kemilabbet, undersök stjärnhimlen i vårt planetarium, designa nya produkter med 3D-skrivare, lär dig mikroskopera och upptäck kryptografins spännande värld.

Nu är sommaren här!

Publicerad 2022-06-10

Vi är väldigt glada över att ha mött så många lärare, forskare, elever och företag under detta år. Nu hoppas vi på att alla får en riktigt skön och vilsam sommar innan vi ses igen i höst!

Men innan hösten drar igång har vi två sommarkurser att se fram emot. Då är det mycket aktivitet i huset med ungdomar som utforskar spännande saker i våra laboratorier. Missa inte att du som är lärare kan söka stipendium för intresserade elever.

Syvdagen 12 oktober

Publicerad 2022-06-03

Studie- och yrkesvägledare är välkomna till en inspirations- och informationsdag på distans.

Under Syv-dagen bjuder vi dig på föreläsningar och diskussioner. Du får även med dig tips och trix inom årets tema hållbar utveckling.

Tid: on 12 oktober
Plats: via Zoom
Hela programmet.

Tävla i vetenskapligt tänkande - anmälan stängd

Publicerad 2022-06-02

Har du elever som vill tävla i fysik och vetenskapligt tänkande? Tipsa om forskningslägret vid AlbaNova den 15-16 oktober som kan leda till en av världens största tävlingar inom fysik – IYPT.

Fem ungdomar får chansen att bilda Sveriges landslag. I finalen tävlar laget med sin forskning mot ungdomar från resten av världen. Turneringen inleds med ett förberedande forskningsläger då de får uppleva massor av spännande fysik, teknik och matematik långt över gymnasienivån.