Barn laborerar i kemi

Helgkurser hösten 2020

Publicerad 2020-08-06
Barn laborerar i kemi

Vetenskapens Hus anordnar helgkurser i naturvetenskap, teknik och matematik för barn och ungdomar i åldrarna 6-16 år. Syftet är att de ska få upptäcka hur kul det kan vara att laborera, utforska och utmana sig själv med ny spännande kunskap.

Helgkurs för 6-12 år, kursstart 12-13 september. Anmälan öppnar inom kort.

En av våra besöksledare i Vetenskapens Hus, berättar här om helgkurserna. 

Lukas Uggla läser till civilingenjör i teknisk fysik på KTH och under studietiden arbetar han som besöksledare i Vetenskapens Hus.

–  När jag började studera på KTH kom jag ihåg att jag hade haft några väldigt roliga besök på Vetenskapens Hus under gymnasietiden, så jag besökte helt enkelt huset som ligger nära AlbaNova, där jag nu läste mina fysikkurser, och fick jobb som besöksledare. 

Han berättar också att han uppskattar att utforska naturvetenskapen på ett mer praktiskt sätt vid sidan av studierna och vittnar om en kreativ lärmiljö.

–  Jag får inspirera barn och ungdomar med verktyg som flytande kväve och supraledare och besvara massor med spännande frågor. Vi som jobbar här har de mest spännande diskussionerna där ohämmad nördighet får springa fritt! 

Just nu arbetar Lukas med helgkurserna i Vetenskapens Hus, en fritidsaktivitet för barn och ungdomar i åldrarna 6-16 år som leds av studerande vid KTH och Stockholms universitet. 

–  Helgkurserna är en jätterolig verksamhet och det är dem jag framför allt jobbar med nu när jag läser min master.

Vidare ger han exempel på vad den som går en helgkurs kan få göra.

–  De kan få programmera robotar, utforska solsystemet eller lära sig om giftiga växter i Bergianska trädgården. Alla får labbrockar och skyddsglasögon i kemilaboratoriet och när 3D-skrivarna går varma blir det mycket extra entusiasm. Det är mycket kul och stor variation helt enkelt!

Höstens helgkurser

  • Helgkurs för 6-12 år, kursstart 12-13 september. Kursen har främst aktiviteter i laboratorierna i vårt hus vid AlbaNova. 
  • Helgkurs för 13-16 år, kursstart kommer. Kursen har främst aktiviteter i laboratorierna i vårt hus vid AlbaNova.
  • Upptäckarkurs 6-9 år, kursstart kommer. Kursen ges i Naturens Hus i Bergianska trädgården och vi är en del utomhus.

Kurserna är väldigt populära så man bör vara snabb att anmäla sitt barn. Anmälan till kurserna.

Stöd kursen

Är du och ditt företag intresserad av att stödja våra helgkurser för unga 2020/2021 kontakta cecilia.kozma@vetenskapenshus.se.