Vi bygger en dator

Hur fungerar en dator? Vad heter datorns alla delar. Tillsammans med en besöksledare får eleverna bygga ihop en stationär dator. Kommer datorn att starta?
Plats
Vetenskapens Hus
Målgrupp
grundskolan åk 4-6
Tid
90 min

Gruppstorlek: max 17 elever
Är ni fler än 17 elever? Kombinera gärna med ett annat skolprogram.

Teori

Vi inleder med att gå igenom komponenterna i en stationär dator, såsom moderkort, hårddisk, RAM-minne, spänningstransformator, kylare och grafikkort. Vi tar reda på vad komponenterna bidrar till för funktion i datorn. Vi kopplar sedan ihop enklare komponenter för att eleverna ska få förståelse för hur elektroniken på kretskorten fungerar. Vi går vidare med att montera ihop färdiga kretskort. Eleverna arbetar i grupper med att montera ihop komponenterna. Vid slutet av laborationen är datorn startklar.

Anknytning till kurs-/ämnesplan

Tekniska lösningar. Några av datorns delar och deras funktioner, till exempel processor och arbetsminne. Hur datorer styrs av program och kan kopplas samman i nätverk.

Inför besöket

Det krävs inga förkunskaper. Aktiviteten tar 90 minuter, utförs med max 16 elever och går bra att kombinera med annan aktivitet för gruppens andra halva. Välkommen att boka besök!