Växternas mångfald från regnskog till öken

Hur överlever världens största kaktus i öknen? Växterna är anpassade till den miljö de lever i, från fuktiga tropiska regnskogar med lianer och epifyter till de torraste av öknar med suckulenter.

Brödtext

Under denna interaktiva vandring i Edvard Andersons växthus utforskar vi växternas anpassningar och blir uppmärksamma på den biologiska mångfalden i olika klimatzoner på jorden. I öknen kan ett blad ha reducerats till en tagg, i regnskogen ha utvecklats till att bli en jättestor solfångare och i näringsfattig miljö till en köttätande fälla. Vi tittar också på växter som utvecklats till att bli giftiga för att undvika att bli uppätna av hungriga djur. Besöket fokuserar på ett antal unika växter som fascinerar oss, samtidigt som de tydligt visar på olika anpassningar. Under besöket genomför eleverna egna uppdrag som exempelvis att hitta lianer eller avgöra vilka anpassningar som är bäst för att överleva i öknen.

Plats
Naturens Hus
Målgrupp
åk 4 - 6
Tid
75 min, året runt, ej måndagar. Starttid: tidigast 11.00 när växthuset öppnar

Gruppstorlek: max 34 elever

Anknytning till kurs-/ämnesplan

Centrala begrepp och ord som förklaras: biologisk mångfald, fotosyntes, anpassning, endemisk art, epifyt, suckulent, ört, lian, träd, släkte och familj.

 

 

Inför besöket

Det är bra om eleverna får reda på att växthuset är ett växtmuseum öppet för allmänheten där hänsyn måste tas till övriga besökare och växter.