Programmera ett trafikljus - online

OBS – Skolprogram online erbjuds endast för partners!

Eleverna får styra ett autentiskt trafikljus med hjälp av en micro:bit.
Plats
Online
Målgrupp
gymnasiet
Tid
90 min

Gruppstorlek: max 17 elever
Är ni fler än 17 elever? Kombinera gärna med ett annat skolprogram.

Teori

Under aktiviteten ger vi en introduktion till mikrokontrollern micro:bit och hur den kan användas för att styra LED-lampor. Eleverna får sedan ta kontroll över en fjärrstyrd dator. Elevernas uppgift blir sedan att programmera lamporna i sekvens så att de motsvarar en signalväxling för ett riktigt trafikljus. Eleverna kan följa resultatet av koden via webbkamera.

Anknytning till kurs-/ämnesplan

Eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att identifiera och analysera tekniska lösningar, identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag till lösningar.

Inför besöket

Det krävs inga förkunskaper men låt gärna eleverna göra det förberedande arbetsbladet innan besöket. Detta är en digital aktivitet och genomförs via programmet Zoom. Aktiviteten tar 90 minuter och utförs i halvklass (max 17 elever).

För att genomföra besöket behöver eleverna datorer, antingen en per elev eller delat på ett par elever. Eleverna behöver i god tid innan installera Zoom på respektive dator och ansluter genom en länk som vi skickar ut till läraren innan besöket.

Aktiviteten utförs med max 17 elever och går bra att kombinera med annan aktivitet för gruppens andra halva.

Välkommen att boka ett besök!