Brödtext
De flesta elektriska produkter i hemmet styrs med hjälp av en liten dator eller en så kallad mikrokontroller. I den här aktiviteten programmerar vi en Micro:bit som är en mikrokontroller speciellt framtagen för programmering i skolan.
Eleverna får bygga en prototyp för ett trafikljus och vi börjar från grunden genom att tillsammans sätta ihop en första krets med sladdar, kopplingsbräda och ljusdioder. Elevernas uppgift är sedan att programmera hela signalväxlingen för bilar, cyklar och fotgängare och prototypen används för att kontinuerligt testa koden. Vi använder blockprogrammering i MakeCode och berör bl.a. loopar och villkorssatser. Avslutningsvis får eleverna testa hur deras kod fungerar i ett riktigt trafikljus.
Detta är en utmärkt introduktion för programmering men upplägget passar lika bra för mer erfarna elever.
Gruppstorlek: max 17 elever
Är ni fler än 17 elever? Kombinera gärna med ett annat skolprogram.
Anknytning till kurs-/ämnesplan
Eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att identifiera och analysera tekniska lösningar, identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag till lösningar. De får ta sig an tekniska utmaningar på ett medvetet och innovativt sätt. Utveckla egna tekniska idéer och lösningar samt utveckla ett intresse för teknik.
Inför besöket
Aktiviteten utförs med max 17 elever och går bra att kombinera med annan aktivitet för gruppens andra halva. Välkommen att boka ett besök!
I förarbetsmaterialet finns en observationsuppgift där eleverna ska studera signalväxlingen för ett trafikljus. Efter besöket ger vi lite tips om var ni kan hitta fler övingar om ni har micro:bits på skolan.