Programmera en robot

Hur programmerar man en robot att undvika hinder och känna igen färger? I det här skolprogrammet lär vi eleverna robotprogrammering från grunden!

Brödtext

Robotar används flitigt inom forskning och industri, men finns också i de flesta hem i form av till exempel robotdammsugare och robotgräsklippare. Vi har till och med robotar på andra planeter.

I det här skolprogrammet får eleverna en introduktion till robotprogrammering med hjälp av robotar från LEGO Mindstorms EV3. Vi använder oss av blockprogrammering, som är ett bra nybörjarverktyg men som ändå kan ge mycket utbyte till den med mer programmeringsvana. Vi börjar med grundläggande kommandon: hur man får roboten att köra, svänga och backa. Sedan ökas svårighetsgraden gradvis och vi introducerar programmeringsbegrepp såsom loopar och villkorssatser samt hur man kan använda input från sensorer.

Att programmera robotar är roligt och fartfyllt och passar utmärkt för såväl nybörjare som mer erfarna programmerare.

Plats
Vetenskapens Hus
Målgrupp
åk 7-9
Tid
90 min

Gruppstorlek: Max 34 elever.

Vid bokning av helklass delar vi upp eleverna i två parallella grupper. Det går också bra att kombinera med ett annat skolprogram för halva klassen.

Anknytning till kurs-/ämnesplan

Egna konstruktioner där man tillämpar styrning och reglering, bland annat med hjälp av programmering.

Inför besöket

Inför besöket krävs inga förkunskaper. Detta skolprogram går bra att boka för två halvklassgrupper (helklass) eller kombinera med en annan aktivitet för klassens andra halva.