Brödtext
3D-skrivare erbjuder fantastiska möjligheter att rita och skapa föremål i flertalet polymermaterial och metall. Men vad är en 3D-skrivare egentligen och hur använder man den? Vi visar översiktligt hur en 3D-skrivare fungerar och berättar om några typiska användningsområden. Vilka fördelar och nackdelar har 3D-utskrifter jämfört med traditionella tillverkningsmetoder?
Inledningsvis går vi igenom grunderna i CAD-mjukvaran (Computer Aided Design) TinkerCad och släpper sedan eleverna fria att själv arbeta med sina projekt. Vi utgår oftast från ett gemensamt mål, i typfallet är uppgiften att designa ett gem. Gemet kan se ut hur som helst, med enda krav att det ska kunna hålla ihop två papper. Arbetet sker iterativt och vi använder erfarenheterna från den första prototypen för att skapa en bättre och mer funktionell slutprodukt.
Under laborationen får eleverna följa med i processen från första idé till slutprodukt. Aktiviteten är en utmärkt introduktion till produktutveckling i CAD-miljö.
Gruppstorlek: max 17 elever
Är ni fler än 17 elever? Det går bra, vi delar upp eleverna i två grupper eller kombinerar med ett annat skolprogram.
Anknytning till kurs-/ämnesplan
Dokumentation i form av manuella och digitala skisser och ritningar med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt dokumentation med fysiska och digitala modeller. Enkla, skriftliga rapporter som beskriver och sammanfattar konstruktions- och teknikutvecklingsarbete. Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning. Hur faserna i arbetsprocessen samverkar.
Inför besöket
Det är det bra om eleverna har provat att använda och rita i CAD-programmet TinkerCad inför besöket. Detta skolprogram går bra att boka för två halvklassgrupper (helklass) eller kombinera med en annan aktivitet för klassens andra halva.