Material som skyddar

Vi går igenom vilka egenskaper olika material har och varför vissa material skyddar bättre än andra. Eleverna får bygga sin egen prototyp av en skyddsväst och sedan prova hur hållbar den är.
Plats
Vetenskapens Hus
Målgrupp
gymnasiet, Teknik 1 och 2.
Tid
90 min

Gruppstorlek: max 17 elever
Är ni fler än 17 elever? Kombinera gärna med ett annat skolprogram.

Teori

Vi går igenom vad som avgör ett materials hållfasthet och vilka egenskaper olika material har. Vi fördjupar oss i hur skyddsvästar är uppbyggda för att kunna rädda liv. Vilka samband kan vi hitta mellan den tekniska utvecklingen och vetenskapliga framsteg. Eleverna får själva testa olika material och göra en egen prototyp av en skyddsväst. Vi testar och förbättrar prototyperna för att se vilket material som har bäst hållfasthet och hur prototypen ska vara uppbyggd för att få maximal effekt.

Anknytning till kurs-/ämnesplan

Materials tekniska egenskaper, till exempel termiska, elektriska, mekaniska och kemiska samt materialens möjligheter och begränsningar utifrån olika användningsområden.

Inför besöket

Det krävs inga förkunskaper. Aktiviteten tar 90 minuter, utförs med max 16 elever och går bra att kombinera med annan aktivitet för gruppens andra halva. Välkommen att boka besök!