Kontinenter på drift (4-6)

Sverige är ute på en ständig resa jorden runt. Följ med på denna resa framåt och bakåt i tiden till när vårt land låg vid ekvatorn, när det fanns vulkaner i Skåne och när man kunde bada i det urgamla Tethyshavet.
Plats
Naturens Hus
Målgrupp
grundskolan åk 4-6
Tid
60 min, året runt

Gruppstorlek: max 34 elever

Teori

Vi tar upp vad som händer när kontinentalplattor glider isär och kolliderar. Veckning av bergskedjor, jordbävningar och olika typer av vulkaner berörs. Vi bygger Pangea, funderar på hur det kan finnas fossiler från havet i Himlaya, tittar på en animation för att se hur jorden har förändrats de senaste 500 miljoner åren. Vi gör en bergartsövning, där eleverna får sortera bergarter i sedimentära, metamorfa samt magmatiska yt- (vulkaniska) och djupbergarter. Grunden är att man i en sten kan avläsa hur den har bildats och vad den har varit med om. Eleverna får varsitt fossil eller bergart med sig hem efter avslutat pass.

Anknytning till kurs-/ämnesplan

Jordgloben, kontinenternas och världshavens lägen, plattektonik samt hur jordytan formas och förändras.

Inför besöket

Inför besöket är det bra att ha talat med eleverna om att jordens yta ständigt förändras, att jordskorpan består av kontinentalplattor som långsamt, långsamt flyttar på sig. Det är även en fördel att ha gått igenom vad kontinentalplattorna och de stora världshaven heter. 

För- och efterarbetesmaterial