Kärleksliv

Förälskelse, lust och preventivmedel är några aspekter av vårt kärleksliv som berörs under denna interaktiva föreläsning och växtvandring i Bergianska trädgården. Innehållet i vandringen varierar med säsong. Vi berättar om växterna i parfym, kosmetika och preventivmedel och tar upp hur människorna gjorde innan dagens preventivmedel fanns.
Plats
Naturens Hus
Målgrupp
gymnasiet, Naturkunskap 1a1 och 1b, Biologi 1 och 2.
Tid
120 min, året runt

Gruppstorlek: max 34 elever

Teori

Hur lockar vi till oss någon? Vi anknyter till senaste forskningen och funderar över vad som kan vara lockande. Besöket består av en föreläsning i Naturens Hus samt en vandring i Bergianska trädgården där vi tittar närmare på de växter som påverkar vårt välbefinnande och vår sexuella lust. Vad har p-piller och kondomer med växter att göra? Under en vandring i Bergianska trädgården berättar vi om växternas betydelse för vår sexualitet, lust och hälsa. Vi anknyter även till människoapornas sexualitet. Om tiden räcker till bekantar vi oss även med Linnés sexualsystem och drar kopplingar till hur växterna lockar till sig sina pollinatörer för sin förökning.

Anknytning till kurs-/ämnesplan

Naturkunskap 1a1 och 1b samt Biologi 1 och 2. Evolution. Organismers beteende samt beteendets betydelse för överlevnad och reproduktiv framgång. Evolutionens mekanismer. Naturligt urval och sexuell selektion. Vad som händer i kroppen under förälskelse. Hur sexuellt överförbara sjukdomar och oönskad graviditet kan förebyggas. Naturvetenskapliga aspekter på, reflektion över och diskussion kring normer, rörande människans sexualitet, lust, relationer och sexuella hälsa.

Inför besöket

Inför besöket krävs inga förkunskaper. Välkommen att boka besök!