Internetsäkerhet – online

OBS – Skolprogram online erbjuds endast för partners!

Vi låter eleverna utforska hur internet är uppbyggt och fungerar. Hur hittar man rätt på internet? Hur skyddar man sig mot attacker? Och hur går det egentligen till när hackare knäcker lösenord?
Plats
Online
Målgrupp
gymnasiet. Teknik 1 och 2.
Tid
90 min

Teori

Vi går igenom hur internet är uppbyggt. Vi tittar också på vad IP-nummer är, och varför de är viktiga. Vi diskuterar lösenord och säkerhet på internet. Frågeställningar som tas upp inkluderar hur data hittar rätt, brottslighet på internet och integritetsfrågor i samband med IT-användning.

Anknytning till kurs-/ämnesplan

Internet och andra globala tekniska system. Systemens fördelar, risker och begränsningar.

Inför besöket

Det krävs inga förkunskaper men låt gärna eleverna göra det förberedande arbetsbladet innan besöket. Detta är en digital aktivitet och genomförs via programmet Zoom. Aktiviteten tar 90 minuter och utförs antingen i halv- eller helklass dvs 17-34 elever.

För att genomföra besöket behöver eleverna datorer, antingen en per elev eller delat på ett par elever. Eleverna behöver i god tid innan installera Zoom på respektive dator och ansluter genom en länk som vi skickar ut till läraren innan besöket. Arbetsmaterial under besöket.

Om besöket sker i halvklass går det bra att kombinera med annan aktivitet för gruppens andra halva.

Välkommen att boka besök!