Inspiration: Lasergrottan, supraledning

Vi demonstrerar bland annat supraledning och gör experiment med flytande kväve. Lasergrottan ger oss många exempel på tillämpningar och spännande fenomen inom optiken.
Plats
Vetenskapens Hus
Målgrupp
gymnasiet. Fysik 1, 2. Naturkunskap 2.
Tid
90 min

Gruppstorlek: max 17 elever
Är ni fler än 17 elever? Det går bra, vi delar upp eleverna i två grupper eller kombinerar med ett annat skolprogram.

Teori

Vandring i Lasergrottan. Vi vandrar runt i en interaktiv utställning på ca 60 kvm. Här finner vi 30 olika experiment i mörkret, som visar på ljusets egenskaper och användningsområden. ”Hur skapar man ett hologram?”, ”Led en laserstråle genom olika linsformer” och ”UV-ljus i praktiken” är några av temana. Supraledning och flytande kväve. Vi visar fascinerande saker man kan göra med en vätska som har en kokpunkt på -196°C. Bland annat kyler vi ner supraledande material så att vi kan få dem att sväva över en magnetbana.

Anknytning till kurs-/ämnesplan

Fysik 1. Termisk energi: inre energi, värmekapacitivitet, värmetransport, temperatur och fasomvandlingar. Orientering om elektromagnetisk strålning och ljusets partikelegenskaper. Fysik 2. Våg- och partikelbeskrivning av elektromagnetisk strålning. Orientering om elektro-magnetiska vågors utbredning. Naturkunskap 2. Materiens uppbyggnad, ämnens egenskaper, växelverkan, kretslopp och oförstörbarhet. Estetiska upplevelser kopplade till det naturvetenskapliga utformandet.

Inför besöket

Inför besöket krävs inga förkunskaper. Aktiviteten passar bra att kombinera med annan aktivitet för gruppens andra halva. Välkommen att boka besök!