Cesium i svamp – online

OBS – Skolprogram online erbjuds endast för partners!

Mät cesiumhalten i torkad svamp plockad i Gävle. Se hur Tjernobylolyckan påverkat vår miljö.
Plats
Online
Målgrupp
gymnasiet. Fysik 1a och 1b2.
Tid
90 min

Gruppstorlek: max 17 elever
Är ni fler än 17 elever? Kombinera gärna med ett annat skolprogram.

Teori

Varför finns radioaktivt cesium i vår natur och vad har den för betydelse för vår hälsa och miljö. Vi pratar om hur olika strålningstyper växelverkar med omgivningen. Vi visar hur man kan identifiera och kvantifiera förekomst av radioaktiva ämnen med hjälp av en gammaspektrometer. 

Eleverna får sedan själva analysera datafiler och genom anpassning av gamma-foton toppar i spektrumen. De kalibrerar utrustningen med prover av renavkok, samt mäter cesiumhalt i torkad svamp.

Anknytning till kurs-/ämnesplan

Radioaktivt sönderfall, joniserande strålning, partikelstrålning, halveringstid och aktivitet. Växelverkan mellan olika typer av strålning och biologiska system, absorberad och ekvivalent dos. Strålsäkerhet.

Anknytning till FN:s Globala mål för hållbar utveckling: (3) Hälsa och välbefinnande

Inför besöket

Detta är en digital aktivitet och genomförs via programmet Zoom. Aktiviteten tar 90 minuter och utförs i halvklass (max 17 elever).

För att genomföra besöket behöver eleverna datorer, antingen en per elev eller delat på ett par elever. Eleverna behöver i god tid innan installera Zoom på respektive dator och ansluter genom en länk som vi skickar ut till läraren innan besöket.

Eleverna behöver installera en gratis mjukvara som heter Fityk innan besöket. Information om hur man installerar Fityk samt laborationshandledningen hittar ni på följande sida: 

https://www.vetenskapenshus.se/online-cesium-i-svamp
 

Inför besöket rekommenderar vi att eleverna tittar på den förinspelade föreläsningen: Videoföreläsning (11,5 minuter)

Är det första gången du bokar denna aktivitet, kontakta oss på fysik@vetenskapenshus.se så går vi igenom förberedelserna tillsammans.

Det passar bra att kombinera med annan aktivitet för gruppens andra halva. Välkommen att boka besök!