Bygga dator (7-9)

Montera ihop komponenter till en fungerande dator! Vilken funktion har de olika delarna? Kommer det att gå att starta datorerna när eleverna är klara?
Plats
Vetenskapens Hus
Målgrupp
grundskolan åk 7-9
Tid
90 min
Gruppstorlek
max 16 elever
Teori

Vi inleder med att gå igenom komponenterna i en stationär dator, såsom moderkort, hårddisk, RAM-minne, spänningstransformator, kylare och grafikkort. Vi tar reda på vad komponenterna bidrar till för funktion i datorn. Vi kopplar sedan ihop enklare komponenter för att eleverna ska få förståelse för hur elektroniken på kretskorten fungerar. Vi går vidare med att montera ihop färdiga kretskort. Eleverna arbetar i grupper med att montera ihop komponenterna. Vid slutet av laborationen är datorn startklar.

Anknytning till kurs-/ämnesplan

Tekniska lösningar. Tekniska lösningar inom informationsteknik. Grundläggande elektroniska komponenter. Hur komponenter och delsystem samverkar i större system, t ex vid distribution av elektricitet. Teknik, människa och miljö. Internet och andra globala system.

Inför besöket

Det krävs inga förkunskaper. Aktiviteten tar 90 minuter, utförs med max 16 elever och går bra att kombinera med annan aktivitet för gruppens andra halva. Välkommen att boka besök!