Klimatvandring, Hagaparken och Observatorielunden

Klimatvandring i grupp- 4 grader kallare, del 1

Enligt IPCC kommer jorden att vara ungefär fyra grader varmare år 2100 om vi inte gör något åt klimatförändringarna. Men vad innebär det egentligen? Hur mycket “fyra grader” är, är svårt att begripa.

Del 1, "4 grader kallare"; under den här fortbildningen kommer vi tillsammans med forskare från Bolincentret för klimatforskning att sätta 4 grader i perspektiv genom att fundera på hur jorden skulle vara om temperaturen var 4 grader kallare (istället för 4 grader varmare). Då täcktes Sverige och Stockholm av en flera kilometer tjock inlandsis. Vi startar vid Koppartälten i Haga och avslutar vid Brunkebergstorg. Längs promenaden tittar vi bland annat på rullstensåsar, flyttblock och isräfflor. Vi studerar istidsspår mitt i Stockholm.

Det här är den första klimatvandringen av två som anordnas av Bolincentret för klimatforskning, Vetenskapens Hus, Stockholms stads miljöförvaltning och utbildningsförvaltning.

Del 2, "4 grader varmare", fokuserar på vad vi kan göra och gör för att minska utsläppen av växthusgaser och för att hantera effekterna av klimatförändringarna. Vi rekommenderar den som är intresserad att gå båda vandringarna.

Vandringarna finns tillgängliga via appen Tidsmaskinen. Där hittar du karta, beskrivningar och kluriga quiz frågor. Sök efter rundan fyra_grader_varmare för båda vandringarna.

Klädkod: Vandringen är utomhus, så se till att klä dig efter väder och att du har bra skor. 

Föreslå ett datum

Ni föreslår via anmälningslänken några datum när gruppen av lärare är intresserade av att genomföra fortbildningen. 

Program
Vandringen startar vid Koppartälten i Haga och avslutas vid Brunkebergstorg. Kort stop på café.
Målgrupp
lärare i grundskolan åk 4-6, men även lärare i andra årskurser är välkomna för inspiration och idéer.
Längd
3 tim
Gruppstorlek
30 deltagare
Övrigt

OBS! Vid avanmälan senare än 5 arbetsdagar före kursstart debiteras 1 000 kr/deltagare. 10 000 kr för sen avanmälan av gruppbokning.

Plats
Koppartälten Hagaparken
Kostnad
Kostnadsfritt för alla!
Kontakt
klimat@vetenskapenshus.se