Klimatvandring - 4 grader kallare, del 1. ONLINE

Enligt IPCC kommer jorden att vara ungefär fyra grader varmare år 2100 om vi inte gör något åt klimatförändringarna. Men vad innebär det egentligen? Hur mycket “fyra grader” är, kan vara svårt att begripa.

Del 1, "4 grader kallare"; under den här fortbildningen kommer vi tillsammans med forskare från Bolincentret för klimatforskning att sätta 4 grader i perspektiv genom att fundera på hur jorden skulle vara om temperaturen var 4 grader kallare (istället för 4 grader varmare). Då täcktes Sverige och Stockholm av en flera kilometer tjock inlandsis. Vi startar vid Koppartälten i Haga och avslutar vid Brunkebergstorg. Längs promenaden tittar vi bland annat på rullstensåsar, flyttblock och isräfflor. Vi studerar istidsspår mitt i Stockholm.

Det här är den första klimatvandringen av två som anordnas av Bolincentret för klimatforskning, Vetenskapens Hus, Stockholms stads miljöförvaltning och utbildningsförvaltning.

Del 2, "4 grader varmare", fokuserar på vad vi kan göra och gör för att minska utsläppen av växthusgaser och för att hantera effekterna av klimatförändringarna. Vi rekommenderar den som är intresserad att gå båda vandringarna.

Vandringarna finns tillgängliga via appen Tidsmaskinen. Där hittar du karta, beskrivningar och kluriga quiz frågor. Sök efter rundan fyra_grader_varmare för båda vandringarna.

Vill du jobba mer med klimat och miljö med historiska perspektiv?
Här finns forskningsblad att använda i undervisningen.

"Stockholm climate walk" som du kan se via denna länk. En produktion av Alasdair Skelton för kursen Tellus ,vid Stockholms universitet, och för Bolincentret för klimatforskning. Vandringen är i stort sett densamma som 4 grader kallare.

Målgrupp
lärare åk 4-6
Längd
3 tim
Plats
Online
Kostnad
Kostnadsfritt för alla!