Semifinalen i tävlingen Unga Forskare avgjord

Publicerad 2021-03-02

Totalt 97 gymnasieelever deltog i den lokala semifinalen i Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare. Semifinalen i Stockholm var en av landets sju semifinaler inför den nationella finalen i mars.

Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, är Sveriges största tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever. I år hålls tävlingen digitalt. På semifinalen i Stockholm, som arrangerades i samarbete med Vetenskapens Hus, tävlade 97 elever med sina projektarbeten.

Deltävlingen i Stockholm bedömdes av ett tjugotal forskare och experter, främst från KTH och Stockholms universitet men även en jurymedlem från Karolinska institutet som har suttit i Nobelkommittén.

Proteinforskaren Johan Nilvebrant från KTH har varit juryns ordförande i flera år och vann själv Svenska Juniorvattenpriset (numera Stockholm Junior Water Prize Sweden) 2001, som är en del av Utställningen Unga Forskare.

– Att genom denna tävling träffa, inspirera och inspireras av unga forskartalanger är fantastiskt!

Finalisterna kommer nu att få tävla mot Sveriges duktigaste gymnasieelever om stipendier och priser värda 500 000 kr. Bland annat kommer Sveriges Unga Forskningslandslag, Sveriges representanter till världens största vetenskapstävlingar, att utses.

Läs mer om vilka som vann.

Finalen äger rum i en digital, öppen monterutställning den 22–29 mars.