Geologins dag i september

Publicerad 2020-06-11
Foto: Sven Karlsson, Charlotte Flodin, Helen Berggman. Tallpollen, Klimatvandring, Här spanar vi in bergets kristaller i mikroskåp

Fira med oss! Den 16:e september erbjuder vi tre olika bokningsbara geologiaktiviteter! Aktiviteterna anpassas så att de vid behov kommer att kunna genomföras digitalt. 

Evenemanget är ett samarbete mellan Stockholms universitet, Naturhistoriska riksmuseet och Vetenskapens Hus. Aktiviteterna hålls i samband och i samarbete med Geologins dag.

Att göra en upptäckt!

Hur går det egentligen till att göra en upptäckt? Varför blir vissa allergiska mot pollen? Varför har växter pollen och vad har de för funktion? Vi fokuserar på pollen och hur de kan användas i forskning för att göra upptäckter. Eleverna kommer också att få studera pollenkorn i mikroskop.

Målgrupp: mellanstadiet

Intresseanmälan till ”Att göra en upptäckt”.

Klimatvandring 4 grader varmare

Enligt IPCC (FN:s klimatpanel) kommer jorden att vara ungefär fyra grader varmare år 2100 om vi inte gör något åt klimatförändringarna, vad fyra graders uppvärmning innebär är svårt för de flesta av oss att begripa. Under den här vandringen kontrasterar vi med en period då det var 4 grader kallare än idag, den senaste istiden. Vi följer istidens spår hela vägen från Koppartälten i Haga in till Brunkebergstorg mitt i stan.

Målgrupp: mellan-, högstadiet och gymnasiet

Intresseanmälan till ”Klimatvandring 4 grader varmare”.

Kristallerna berättar

När och hur bildades berget under våra fötter? Vad är berg och sten uppbyggt av och hur ser det ut om man zoomar in? Tillsammans med forskare från Stockholms universitet undersöker vi vad kristallerna i berget kan berätta för oss och vi undersöker kristallerna i mikroskop.

Intresseanmälan till ”Kristallerna berättar”.

Målgrupp: mellan- och högstadiet

Kontakt

Charlotte Flodin, charlotte.flodin@vetenskapenshus.se

Foto

1: Sven Karlsson. Bildtext: Här visas ett kraftigt förstorat tallpollen.
2: Helena Bergman. Här spanar vi in bergets kristaller i mikroskåp.
3: Charlotte Flodin. Klimatvandringen.