Matematiken bakom Coronautbrottet

Coronabrottet skapar både oro och många frågor. Professor Tom Britton från Stockholms universitet hjälper oss att reda ut några av frågorna. Tom har sedan 20 år tillbaka forskat på matematisk modellering för smittspridning.

I den här videon reder han t.ex. ut vad R_0 är, hur vi kan #flattenthecurve och vilka faktorer som avgör att ett samhälle kan minska smittspridningen.

Modellen (som kallas S.I.R) förklaras med siffror och exempel från det pågående Coronautbrottet.

 

Foto credit: NIAID - Novel Coronavirus SARS-CoV-2, CC BY 2.0

Tom var en av de inbjudna talarna under Pi-dagen 14 mars. Dessvärre ställdes alla fysiska aktiviteter in som ett försök att minska smittspridningen i Stockholm. Pi-dagen är en högtidsdag som firas världen över – inte minst i skolorna. Många uppmärksammar dagen genom att äta pi-zza & paj (det senare eftersom engelskans "pie" uttalas på samma sätt som talet pi). Från och med i år har UNESCO utlyst den 14 mars till den internationella matematikdagen världen över. Temat för Pi-dagen 2020 är "Matematiken finns i allt" – något som med ödets ironi har visat sig stämma allt för väl i den pågående pandemin.

Pi-dagen arrangeras av Vetenskapens Hus i samarbete med KTH, Stockholms universitet, Tekniska museet och Stockholms Matematikcentrum.