Pi-dagen 2019

Pi-dagen 2019 bjuder på rymd, klimat och Pi-zza – som vanligt finns massor av spännande matematikaktiviteter för elever i åk 7-9 och gymnasiet.

Under Pi-dagen (14 mars) kan skolor besöka Vetenskapens Hus och AlbaNova universitetscentrum för att fira matematikens dag.  Lär er mer om matematiken bakom våra klimatmodeller eller hör om varför Christer Fuglesang tycker det är så viktigt med matematik. Prova på skolprogram i matematik, gå med i Stockholms Matteklubb, upplev AlbaNovas rymdutställning, lös mattekluringar, möt matematikforskare och få information om matematikutbildningar i Stockholm. Som vanligt blir det Pi-zza!

anmälan knapp

Anmälan håller öppet så länge det finns platser kvar, men anmälningar efter 16:00 den 13/3 kan vi inte garantera besked om platser.

 


Program för populärvetenskapliga föredrag

09:00 Josefin Ahlkrona, Stockholms universitet – Matematiken bakom en klimatmodell
10:00 Olof Bergvall, Uppsala universitet – Hur matematik kan lösa Rubiks kub
11:00 Lisa Nicklasson, Stockholms universitet  –
Färgläggning av kartor och grafer
12:00 Ivan Martino, KTHRock scissor paper spock lizard (in English)
13:00 Daniel Ahlsén, Stockholms universitet  – Konsten att inte förlora i schack - Spelteori
14:00 Christer Fuglesang, KTH –
Potpourri i matematikens rymder

Läs mer om föreläsningarna (pdf).

Mer information: matematik@vetenskapenshus.se
Tid: 14 mars kl 9-15
Plats: AlbaNova universitetscentrum och Vetenskapens Hus
Anmälan: Via webbformulär


Syftet med pi-dagen är att visa upp intressant och annorlunda matematik samt informera om matematikutbildningar i Stockholm. Evenemanget arrangeras och finansieras av Vetenskapens Hus, KTHStockholms universitet och Stockholms Matematikcentrum – skolor som besöker evenemanget kommer således kostnadsfritt (vid uteblivet besök gäller dock våra vanliga avbokningsregler).