Pressrum

Forskningsöversikt om informella lärmiljöer 2015 "Hur kan informella lärmiljöer användas för att stödja elevers lärande och intresse för naturvetenskap?"
En forskningsöversikt gällande informella lärmiljöers effekter på elevers lärande och intresse för naturvetenskap. Den är framtagen inom ramen för det samarbetsavtal som finns mellan Vetenskapens Hus och Utbildningsförvaltningen, Stockholms stad. Rapportens syfte är att visa på några sätt som informella lärmiljöer kan användas för att stödja elevers lärande och intresse för naturvetenskap. Utifrån denna översikt föreslås sedan möjliga områden som kan vara av intresse för Vetenskapen Hus kontinuerliga kvalitetsarbete. Författare Per Anderhag.
Hämta rapporten...


ForskarFredag 2014 Årets ForskarFredag äger rum fredagen den 26/9 kl 9:00-15:00 på Debaser Medis vid Medborgarplatsen
Pressmeddelande 23/9
Årsrapport Vetenskapens Hus 2013 Årsrapport 2013 (2,0MB)
Verksamhetsplan 2013-2016 Övergripande verksamhetsplan 2013-2016
Med lärarens ögon på oss Under två år har två lärare från Stockholms stad haft sina ögon riktade på vad som händer innanför dörrarna på Vetenskapens Hus. Skolprogram har granskats, laborationer har utvecklats och didaktiska dilemman har diskuterats i en härlig blandning. Margareta Hynge och Daniel Bengtsson har under 2012-13 gjort ett stort utvecklings- och utvärderingsarbete hos oss, på uppdrag av Stockholms stad tillsammans med Vetenskapens Hus. Det vill vi tacka dem för! Läs mer om deras insats i Vetenskapens Hus.

Mineraldetektiver i huset Årskurs 3 från Östermalmsskolan var på besök i Naturens Hus för att utföra programmen Mineraldetektiv och Naturlig matematik. Deras handledare, biologistudenten Beatrice Eriksson, lärde eleverna lite om mineraler och hur geologer arbetar, och eleverna tyckte "det var väldigt roligt!". Journalisten Birgitta Wiberg var med en dag i januari 2014 och skildrar detta via PedagogStockholm. Läs mer om klassens upplevelser


Fokus hållbar utveckling Det är höstlov och huset är fyllt av aktiviteter. Eleverna, som kommer från flera olika gymnasieskolor i Stockholm, är i full färd med att tillverka egna solceller. De gör sina gymnasiearbeten här. Emeliy Jerberyd, kommunikatör från ECE-skolan vid KTH, var med under ett pass. Läs mer här


Mer om oss i Nyhetsbrev från SU Naturvetenskapliga fakulteten publicerade i december 2013 en text om Vetenskapens Hus.
Fakultetsnytt 2013 (3)


Tekniklabbarna – höstens storsatsning Vad har olika material för egenskaper och vilka är bäst om man ska bygga en skyddsväst? Emeliy Jerberyd, kommunikatör från ECE-skolan vid KTH, var med under en tekniklaboration med en högstadieklass hösten 2013.
Läs mer här


Ny matematikaktivitet Vetenskapens Hus har utvecklat laborationer i matematik för lägre åldrar. Emeliy Jerberyd, kommunikatör från ECE-skolan vid KTH, var med under en dag i november 2013 - i Naturens Hus.
Läs mer här


”Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb” Om ForskarFredag 2013


Gymnasiearbeten och cool forskning På Vetenskapens Hus utför elever sitt gymnasiearbete i en spännande miljö. Läs mer i KTH:s Campi (pdf)
Tidningen Campi


Vetenskapsfest för vetgiriga ForskarFredag på Debaser Den 27 september 2013.
Den här veckan är det äntligen dags för årets upplaga av ForskarFredag. I Stockholm samlas forskare den 27 september för att träffa skolor och allmänheten vid Medborgarplatsen – så räkna med att det blir trångt, intressant och lärorikt.
Pressmeddelande


Årsrapport Vetenskapens Hus 2012 Årsrapport 2012 (2,0MB)


Kemi som lockar... Artikel i DN 130817.
Här får flickor lära sig kemi under sommaren


Fler lärare i teknik... Artikel i SvD 130506.
Fler lärare i teknik står på schemat


Festligt jubileum Den 11 februari 2013 firade Vetenskapens Hus 10-års jubileum. Det uppmärksammades med fest där vi bjöd in kommun- och företagspartners, rektorer från KTH och Stockholms universitet, styrelsen och andra för oss betydelsefulla personer. Cirka 120 personer samlades i Vetenskapens Hus för att fira att det var 10 år sedan huset invigdes under pompa och ståt, då med Kung Carl-Gustaf som hedersgäst.

Karin Adelsköld var moderator och höll ihop kvällen på ett underhållande sätt. Nytillträdde rektor vid Stockholms universitet, Astrid Söderbergh Widding, höll tal och betonade vikten av verksamheten som bedrivs i Vetenskapens Hus. Även KTH:s rektor Peter Gudmundsson och styrelseordförande Stefan Nordlund talade om det behov som finns av att fler studerar naturvetenskap och teknik, där Vetenskapens Hus är en viktig del för att fånga ungdomars intresse.

Lena Gumaelius, tidigare föreståndare för huset, berättade anekdoter från begynnelsen och Cecilia Kozma presenterades som ny föreståndare och hon talade om sin vision för husets kommande 10 år. Alla fem ämnen i huset (biologi, fysik, kemi, matematik och teknik) bjöd på laborationer för att ge gästerna smakprov på vad skolklasserna gör när de besöker oss. Det bjöds även på musikunderhållning, och festen avslutades med mat, vin och mingel.


Konferens för ungdomar Elever och lärare från Blackebergs gymnasium anordnar den 2 maj 2012 en konferens för ungdomar på Vetenskapen Hus. Under en dag ska 75 ungdomar från Sverige, Finland och Estland pröva på att vara forskare på riktigt. De ska delta i den första nordiska naturvetenskapliga konferensen för gymnasieelever. Konferensen är ett samarbete med Kungliga Tekniska högskolan och Stockholms universitet. Pressmeddelande


Logotype VH_sta¦èende_fa¦êrg.eps
VH_sta¦èende_fa¦êrg_underrubrik.eps
VH_sta¦èende_svart.eps
VH_liggande_fa¦êrg.eps
VH_liggande_fa¦êrg_underrubrik.eps
VH_liggande_svart.eps
vh_symbol.eps


Prenumerera på vårt NyhetsbrevNyhetsbrev Nyhetsbrev nr 2 mars 2015
Nyhetsbrev mars 2015
Nyhetsbrev februari 2015
Nyhetsbrev januari 2015
Nyhetsbrev nr 2 december 2014
Nyhetsbrev december 2014
Nyhetsbrev november 2014
Nyhetsbrev oktober 2014
Nyhetsbrev nr 2 september 2014
Nyhetsbrev nr 1 september 2014
Nyhetsbrev juni 2014
Nyhetsbrev nr 2 maj 2014
Nyhetsbrev nr 1 maj 2014
Nyhetsbrev april 2014
Nyhetsbrev nr 2 mars 2014
Nyhetsbrev nr 1 mars 2014
Nyhetsbrev februari 2014
Nyhetsbrev januari 2014

Fotoarkiv Foton Cecilia Kozma