Lärarfortbildningar

Pris för skola med avtal: Om din skola eller kommun har avtal med oss så kostar fortbildningarna inget extra (det ingår i avtalet). Se om din skola har avtal med oss.
Pris för skola utan avtal: För icke-partners är priset för en fortbildning 800 kr. Vi fakturerar i efterhand. Läs mer om priser.
Anmälan: För att anmäla dig till en fortbildning klickar du dig vidare för att läsa vad som gäller för respektive fortbildning. Anmälan till fortbildningarna är bindande (gäller alla). Eventuell avanmälan görs en vecka före kurstillfället/kursstart. I annat fall faktureras en avgift på 800 kr.


 • Det binära talsystemet används bland annat av datorer och är sedan 2011 centralt innehåll i årskurs 4-6.

  Under denna fortbildning presenterar vi vårt nya skolprogram ”Binära tal och koder” och bidrar med inspiration och redskap för att arbeta med binära tal och koder i klassrummet. 

  Tid: måndag 28 november, kl. 15:30-17:30
  Målgrupp: Lärare i årskurs 4-6

 • Vill du få en chans att själv prova på olika kromatografimetoder, friska upp dina kunskaper och få tips på laborativa aktiviteter för klassrummet är detta en fortbildning för dig.
  En praktiskt orienterad dag där vi fördjupar oss i kromatografi, från papperskromatografi till gaskromatografi. Du får testa aktiviteter du sedan kan genomföra i skolan och prova på våra skolprogram i kromatografi på Vetenskapens Hus.

  Tid: tisdag 11 okt, kl. 13-17
  Målgrupp: Ämneslärare i kemi åk 7-9 och gymnasiet

 • Den 18 oktober erbjuder vi en halv dags fortbildning där du får fördjupa dig i ämnet värme och diskutera uppfattningar och missuppfattningar om begreppen värme och temperatur. Under eftermiddagen får du se exempel på visualiseringar och testa laborationer kring värmebegreppet.

 • Odla fram det perfekta gräset till en fotbollsplan, förklara hur bollar kan skruva sig i luften, eller använd GPS ifrån elevernas mobiltelefoner för att kartlägga hur laget rör sig under fotbollsmatchen.

  Den 28 oktober är du välkommen på denna spännande workshop!

 • Utveckla din undervisning i naturvetenskap, matematik och teknik med Teachers Try Science materialet.

  Tisdagen den 13 september erbjuder vi en halv dags fortbildning där Vetenskapens Hus tillsammans med IBM utforskar möjligheterna kring den webbaserade plattformen Teachers Try Science.

 • Den 5 september kl. 15-17.30 har vi en prova-på-dag för dig som lärare. Genom att visa upp ett antal skolprogram i våra laboratorier i Vetenskapens Hus vid AlbaNova och i Naturens Hus, så vill vi ge dig möjligheten att testa aktiviteterna på riktigt, så att du är mer bekant med dem när du väl bokar in ett besök med dina elever.

  Kom och testa skolprogram i biologi, fysik, kemi, matematik och teknik. Du kan exempelvis prova på skolprogram som tar upp robotprogrammering, rymdresor, kryptering och mycket annat spännande.

 • Vill du veta mer om kriminalteknik och hur man kan använda det i skolan för att göra naturvetenskap och andra ämnen mer spännande?

  Tid: 6 sept kl. 9-17
  Målgrupp: Lärare på gymnasiet och högstadiet

 • Ja, hur flyttar egentligen frukter och frön hemifrån?
  Växter har två problem som de behöver lösa för att sprida sig till nya platser och för att överleva in i framtiden. Både deras pollenkorn och frön behöver förflyttas till lämpliga platser vilket vi studerar vid två olika tillfällen.

  Målgrupp: lärare i åk F-6
  Tid: 19/9 kl. 15:30-17:00
  Plats: Naturens Hus

 • Välkommen till en fortbildning där vi går igenom grunderna till programmering av "LEGO MINDSTORMS"-robotar.

  Tid: to 1 sep kl. 16:30 - 20:00
  Plats: Vetenskapens Hus, sal Strömme
  Målgrupp: främst lärare åk 4-9, men även gymnasiet

 • Under denna fortbildning får du en inblick i stenarnas fascinerande värld och lär dig att enkelt och systematiskt identifiera några olika mineral och bergarter.

  Målgrupp: lärare åk F-3
  Tid: 26/10, kl. 15:30-17:00
  Plats: Naturens Hus

 • Vad vore väl julen utan växter från världens alla hörn? Växter som doftar, smakar och förgyller vår mörkaste tid med sprakande färger...

  Målgrupp: lärare åk F-9 och gymnasiet
  Tid: 29/11, kl. 16:30-18:00
  Plats: Naturens Hus