Lärarfortbildningar

Nedan ser du ett utbud av våra fortbildningar och beställningsbara teman. Fortbildningar med ett fixerat datum anmäler du dig till via formulär under respektive tillfälle.
Fortbildning som du vill beställa skickar du en förfråga om via beställningsformulär. En beställd fortbildning kräver minst 8 deltagare för att den ska bli av.


 • Scratch 

  Under kvällen kommer vi att presentera olika scratch-projekt som vi genomfört på med våra elever i skolan. Eleverna har fått göra egna akvarium eller skapat enkla spel. Du kommer också att få prova på att själv jobba med dessa projekt.

  Tid: mån 19 mars, kl. 17:30 – 19:30. Fika och mingel från kl 17:00

  Lärare som handleder: Nina Hamann, Tyska skolan och Aziza EL Beqqali, Framstegsskolan

  Under kvällen kommer du att:

 • Välkommen till en praktiskt orienterad fortbildning!

  I denna fortbildning går vi igenom teknik för hur man gör bra preparat, identifierar olika organeller, studerar celltyper och observerar cytoplasmaströmningar.

 • Vad vet du om mineral och bergarter, det vi kallar sten? Lär dig mer om spännande mineral och deras användningsområden idag och historiskt.

  Vackra mineral är användbara även i pedagogiska sammanhang, vi visar hur du kan använda dem för att introducera det naturvetenskapliga arbetssättet. 

 • Idag är vi många som lever med klimatångest och klimatfrågan ska tas på största allvar.

  Då framtiden ofta målas i mörka färger riskerar vi att bli uppgivna och handlingsförlamade istället för att orka bidra till förändring. 

 • Välkommen med din anmälan till fortbildningen "Digitalt lärande och programmering i klassrummet" VT 2018 för lärare i grundskolan. 

  Kursen är nu fullbokad men det finns möjlighet att anmäla intresse för en reservplats.
  Har vi inte möjlighet att erbjuda en plats nu till våren så är detta även en intresseanmälan till nästa kursomgång, ht 2018.

  Anmälan reservplats till vårens kurs >>

 • Programmering för de allra yngsta.

  Lär känna Blue-Bots-robotorna som kan introducera programmering lågstadiebarn till programmering. Eftersom Blue-Bots är robusta och enkla i sitt utförande passar de för de allra yngsta. Fortbildningen ges på beställning under hela året.

 • Nyfiken på programmering i klassrummet?

  I denna fortbildning hjälper vi dig att komma igång.

 • Välkommen till en praktiskt orienterad fortbildning där vi går igenom teknik för hur man gör bra preparat, identifierar olika organeller, studerar celltyper och observerar cytoplasmaströmningar.

  Vi kommer bland mycket annat att studera Euglena, vattenpest, cyanobakterier och Tradescantia. Materialet som vi studerar är i de flesta fall lätt att tillgå och lämpligt att nyttja i klassrummet.

 • Välkommen till en halv dags fortbildning där du får fördjupa dig i ämnet värme samt diskutera uppfattningar och missuppfattningar om begreppen värme och temperatur.

 • Fördjupa dig inom växters och djurs evolution.

  Under denna fortbildning går vi igenom evolutionens grunder och belyser närmre några utvalda växters och djurs evolution.  

 • En praktiskt orienterad fortbildning där vi fördjupar oss i kromatografi, från papperskromatografi till gaskromatografi.

  Du får testa aktiviteter du sedan kan genomföra i skolan och prova på våra skolprogram i kromatografi på Vetenskapens Hus.

 • Hur fungerar matematiken i en dator och varför är det så bra med just den binära talbasen? 

  Kodning handlar om att förpacka ett budskap så att det kan överföras, för att sedan packas upp igen.

 • Välkommen att lära dig mer om mineral, bergarter och det naturvetenskapliga arbetssättet.

  I denna fortbildning identifierar vi mineral genom att exempelvis studera dess streckfärg, hårdhet och fettglans och bergarter genom att titta på struktur och innehåll.

 • Vilka tal kan bilda rektanglar eller kvadrater? Hur knyter dessa två geometriska former an till de naturliga talens allra mest grundläggande egenskaper?

  I denna fortbildning visar vi hur du tillsammans med dina elever kan utforska de naturliga talens egenskaper på ett lekfullt och taktilt vis.

 • Kom igång med programmering i klassrummet på ett lekfullt vis!

  Vi tittar lite närmare på hur spel kan programmeras i Scratch. Det ger en första ingång till s.k blockprogrammering - en metod som hjälper nybörjare att lära sig logiken och tänket programmering. Fortbildningen ges på beställning under hela året.