Mellanlandning på Venus

Visste ni att Sverige har världens största modell av solsystemet, Sweden Solar System? Vetenskapens Hus har dessutom en del av denna modell, närmare bestämt Venus, precis i närheten.
Venus vid Vetenskapens Hus. Foto: Tanja Nymark

Sweden Solar System

Sweden Solar System (SSS) är världens till utsträckning största modell av vårt planetsystem, där Globen i Stockholm representerar solen. Planeterna skalas i storlek och avstånd relativt Globen och radas upp norrut. Skalan är 1:20 miljoner. För närvarande ingår ett tjugotal planeter, småplaneter och kometer i SSS. De inre planeterna ”kretsar” i Stockholmsområdet, och systemet täcker hela Sverige från kometen Swifft-Tuttle i Blekinge till stationer i Luleå och Kiruna.

Vi studerar konstverket Venus som finns precis vid Vetenskapens Hus och diskuterar planeterna samt solen. Vidare funderar vi kring hur konstverk kan användas för att åskådliggöra vetenskapliga begrepp. Kan ett konstverk hjälpa oss att förstå hur stort solsystemet är?

Albanova-teleskopet

Albanova-området (området Vetenskapens Hus är beläget vid) huserar både Stockholms universitet och KTH. De institutioner som finns här är fysik, astronomi och bioteknik. Bland mycket annat finns här även sveriges största optiska teleskop, Albanova-teleskopet. Vikten är 2,3 ton och huvudspegeln är en meter i diameter.

Vi går upp till teleskopet som finns under en stor kupol på våning 8 i Albanovaområdets huvudbyggnad. Här diskuterar vi teleskop och hur vi observerar saker inom astronomin. Dessutom testar vi vrida (och ibland även öppna) kupolen för att se hur den används. Utanför teleskopet finns en terass med en spektakulär vy över Stockholm. Härifrån kan vi se Globen (Solen i Sweden Solar System) och Naturhistoriska riksmuseet (där Jorden finns i Sweden Solar System). Vi kan med andra ord stå vid Venus och se hur långt det är till solen och jorden i skala 1:20 000 000.

Vetenskap och konst

När vi nu fyllt på med input om solsystemet och rymden går vi till Vetenskapens Hus för en övning i Vetenskap och konst. Planen är att nu gestalta eller skapa något som relaterar till rymden och sen förklara för de andra i gruppen vad och varför man gjort. På så sätt hoppas vi kunna befästa kunskaperna de fått under passet samtidigt som vi pysslar och har roligt.

Gå gärna in på Sweden Solar Systems hemsida och läs mer om modellen. Besök dessutom gärna Naturhistoriska och titta på jorden, eller se Mars vid Mörby centrum.