Ett fett pass

Ett pass på Vetenskapens Hus kan vara fett i flera bemärkelser, detta pass uppfyller alla krav. Barnen får både arbeta med fett i vårt kemilabb genom att tillverka egen hudsalva, dessutom får de vara med om häftiga kemi-/fysikexperiment.

Recept på hudsalva

Ingredienser

10 g bivax
40 ml olivolja, kallpressad
0.15 g ringblomsextrakt
3-5 droppar karoten
4-5 droppar eterisk olja (doft)

Utförande

  1. Mät upp bivax och olivolja.
  2. Förbered ett vattenbad för att smälta bivaxet. Lägg under tiden bivaxet i en bägare och blanda i olivoljan.
  3. Smält blandningen genom att hålla ner bägaren i vattenbadet. Var försiktig så inget vatten kommer in i bägaren. Smältningen är klar då det inte finns några klumpar kvar i bägaren. Rör om hela tiden!
  4. Ta upp bägaren från vattenbadet och använd termometern, vispa i blandningen tills temperaturen är ca 65-70 ºC och vispa därefter ner ringblomsextraktet, det mäts enklast upp med en sked, 0.15 g motsvarar yttersta toppen på skeden.
  5. Applicera några droppar eterisk olja i bägaren och rör om. Tillsätt slutligen några droppar karotin så salvan får en fin färg.
  6. Häll hudsalvan från bägaren ned i en passande burk, var försiktig då bägaren fortfarande är varm. Låt hudsalvan stå och svalna.

Flytande kväve

Kväve är det ämne som det finns mest av i luften vi andas. När kväve är tillräcklig kallt (eller under tillräckligt högt tryck) blir det flytande. Flytande kväve har en kokpunkt på ca -196°C, det betyder att kvävet som är flytande i rumstemperatur kommer hålla -196°C tills det förångas. Vi gjorde flera experiment med det flytande kvävet. Om man fryser ner något tillräckligt tunt och vattenfyllt i kvävet blir det skört som glas, en ros passade utmärkt till detta. Rosen gick i kras som om den vore ett champagneglas.

Säkerhet

Det är många som undrar hur vi kan hantera något så kallt som flytande kväve i närheten av och tillsammans med barn i denna ålder. Det som är praktiskt med flytande kväve är att det är förhållandevis säkert att arbeta med. Det finns större risker vid hantering av kokande vatten än vid hantering av flytande kväve. Den stora skillnaden är att vi vet hur man ska bete sig i ett kök för att inte skada sig, har man aldrig hanterat flytande kväve tidigare kan det vara svårt att veta hur man ska göra. Vi på Vetenskapens Hus har gjort detta ofta och länge tillsammans med barn i alla åldrar. Fråga oss gärna om ni har några frågor!