Föreståndarens ord

cecilia-kozma_160407_CA_web.jpg

Jag funderar över hur en vanlig dag på jobbet kan se ut…

Den kan börja med att jag möts av våra besöksledare som är studenter från KTH och Stockholms universitet. De ställer i ordning i labben och förbereder dagens besök. Snart dyker den första skolklassen upp och som alltid stannar eleverna upp framför värmekameran i vår entré. Där betraktar de sig själva i olika nyanser från rött till blått.

Under dagen sveper ungdomar i vita rockar förbi i korridoren. De är på väg för att analysera DNA. Det ryker i trappen när det experimenteras med flytande kväve, det kluras över hemliga meddelanden, det designas och skrivs ut på våra 3D-skrivare och det förundras över naturen i växthus. Ja, överallt möts jag av elever. På eftermiddagen kanske jag träffar några av våra lärarstudenter som utvecklar och testar egna experiment. Eller så diskuterar jag med lärare som just lyssnat på en forskare som berättat om evolution eller kanske moderna material. På kvällen då vi som arbetar på kontoret går hem, anländer istället lärarstudenter som coachar ungdomar i matte över nätet.

Inte heller på helgerna är det lugnt i huset. Då myllrar det av nyfikna barn och ungdomar som experimenterar, konstruerar, och undersöker i varje vrå.

Men ju mer jag funderar desto mer inser jag att inte en dag är den andra lik, och att det mest vanliga är alla möten med entusiastiska barn, ungdomar och lärare. Genom alla våra skolprogram, lärarfortbildningar, olika evenemang samt helg- och sommarkurser fylls dagarna av nyfikenhet och kreativitet.

Välkomna både till en vanlig dag på Vetenskapens Hus och till ett helt år fyllt av nyfikenhet, aktuella frågor och naturvetenskap, teknik och matematik på riktigt!

Cecilia