Aktuellt

 • Nu är det dags att anmäla sig till den populära tävlingen FLL.

  FLL (First Lego League) är en tävling för elever i åk 4-9. Eleverna bygger och programmerar en robot som tävlar på en bana samt gör ett projektarbete som presenteras och marknadsförs. FLL är kulmen av ett längre arbete som görs i skolan månaderna innan tävlingsdagen. I år är temat "hydro dynamics". Eleverna ska lokalisera ett problem, hitta på och presentera en lösning samt marknadsföra den.

 • Se filmen från utställningen den 10 mars.

   
 • Välkommen till en kväll där vi från bNosy inspirerar dig och visar ett nytt koncept för att lära de yngre barnen om magnetism.

  Vill du få konkreta tips på hur du kan lägga upp roliga aktiviteter så är denna fortbildning något för dig. Målgrupp är fritidspedagoger, förskolpedagoger och lärare i åk F-1 och är avgiftsfri. Inbjudan (pdf)

 • Vilka småkryp och andra organismer gömmer sig i våra vattendrag? Hur många ben har djuren i dammen, vad äter de och hur andas de?

  Det tar vi reda på genom enkla fältundersökningar i närmiljön. Välkommen på en halv dags fortbildning med tema liv i vatten.

 • Vilka växter finner vi på ängen?
  Välkommen på en  eftermiddags fortbildning där vi utforskar växternas mångfald genom enkla fältundersökningar i närmiljön.  Lär dig mer om hur växtens olika delar ser ut och fungerar och skaffa dig inspiration och tips till din undervisning.

 • Nu har vi firat Pi-dagen i Vetenskapens Hus den 14 mars! Fullt hus!

  Vi erbjöd: prova skolprogram, gå med i matteklubben, få hjälp av en mattecoach, upplev en matematisk utställning, lös mattekluringar, tävla i matematik och möt matematikforskare. 

  Den 14/3 firas Pi-dagen världen över - inte minst i skolorna. Talet π approximeras vanligtvis till 3.14 och i USA, som är tongivande, skrivs datum på formen 3/14. Därför har just den 14:e mars valts för att uppmärksamma talet π. Många matematiker firar skämtsamt dagen med att äta pizza & paj (engelskans "pie" uttalas på samma sätt som π).

 • Vi vill puffa för några av vårens aktiviteter. Det är klokt att göra bokningen redan nu.

  Tidig vår så passar det bra att exempelvis boka:
  - Från råvara till vara
  - Regnskogsträd eller ökenväxt
  - Mat, miljö och rättvisa

  Senare under våren när vi kommer in i april/maj rekommenderar vi:

 • Den 15-18 maj arrangerar Bolincentret en klimatfestival i samverkan med Vetenskapens Hus.

  Klimatfrågan kallas ofta för vår tids ödesfråga, tyvärr på goda grunder. För att inte fastna i en känsla av hopplöshet och apati så väljer vi att fokusera på hur vi kan bygga en klimatsmart, ljusare framtid. Vi riktar rampljuset på alla de lösningar som redan finns och de som forskarna arbetar med. Framtiden är långt ifrån nattsvart och vi är många som jobbar på att säkra en hållbar morgondag – detta vill vi dela med vår unga generation!

 • FULLBOKAT!

  Nyfiken på forskning inom partikelfysik? Ta med dina elever eller kom och fortbilda dig den 28 mars!

  Tillsammans med fyra andra europeiska universitet analyserar vi forskningsdata från ATLAS-detektorn vid CERN, upplever föreläsningar, demonstrationer och experiment.