Aktuellt

 • Nu ska Gamla Observatoriet utvecklas till ett naturvetenskapligt center för stadens elever och lärare där lokalernas unika historia och arkitektur nyttjas.

  Stockholms stad köper nu det Gamla Observatoriet från 1753 av Kungliga Vetenskapsakademien. Vetenskapens Hus ska tillsammans med Stockholms stad driva utvecklingen av innehåll och aktiviteter. Besökarna ska möta vetenskapshistoria, digitalisering, rymdforskning och mycket annat.

 • Är du nyfiken på det allra största - universum - och det allra minsta - atomer och kvarkar? Då ska du hänga med till Vetenskapens Hus under sportlovet! 

  Tillsammans med KVA och Stockholms universitet anordnar vi en Science Meetup med inriktning mot fysik. Under veckan får du träffa andra från gymnasiets NT- och språkintroduktionsprogram. 
  Vill du vara med?

 • Under hösten kommer Vetenskapens Hus i samverkan med Stockholm Teaching & Learning Studies starta två ämnesdidaktiska forskningsprojekt.

  Bakgrunden till projekten är Skolverkets revidering av kurs- och ämnesplaner samt regeringens beslut om digitaliseringsstrategi för skolväsendet. Projekten drivs tillsammans med lärare och om du är intresserad av att vara med är sista dag för intresseanmälan den 15 april.

 • Hur ska vi kunna tillgodose vårt energibehov när de fossila bränslena sinar? 

  Låt dina elever testa olika typer av solpaneler, där solens energi fångas in och omvandlas till energiformer vi har nytta av.

  Målgrupp: elever i åk 9 och gymnasiet

 • Vi utvecklar nu ett nytt skolprogram i kemi som handlar om kromatografi och livsmedelsfärger. Har du en elevgrupp som är intresserad och som vi kan testa aktiviteten på?

  Partners har företräde till våra test. Besöken sker under mars.

 • TIPS! Sommarläger 8-18 år. Utvecklas inom digitalt skapande och lev lägerliv i sommar.

  Hello World! Camp pågår hela sommarlovet vid Ågesta Folkhögskola med övernattnings- och dagläger för 8-18-åringar.

  Anmälan och mer info: Hello World! Camp 2018

 • Nyfiken på forskning inom partikelfysik?

  Under en dag analyserar vi tillsammans med fyra andra europeiska universitet, forskningsdata från ATLAS-detektorn vid CERN, tillsammans med fyra andra europeiska universitet. Ta del av föreläsningar, demonstrationer och experiment och träffa forskare inom området. Både du, kollegor och dina elever är välkomna att anmäla sig! Inbjudan (pdf).

 • Det är roligt att så många vill fira Pi-dagen med oss även i år! Ännu finns några platser kvar om du inte hunnit anmäla din skola.

  För femte året i rad firar vi matematikens dag i Vetenskapens Hus. Vi firar traditionsenligt med att äta pi-zza och upplever fascinerande matematikfenomen tillsammans!

  Kontakt: matematik@vetenskapenshus.se
  Datum och tid: 
  14 mars kl. 10-15

 • Röda tråden, programmering från F till åk 9 med Christer Gunnarsson och Håkan Blomberg, Vittra Jakobsberg (FULLBOKAD)

  Vi presenterar den röda tråden - ett förslag på hur man kan introducera programmering för F-9. Teoretisk grund varvas med praktiska "prova på" aktiviteter från enkla robotar till microbits.

  Tid: tis 20 febr, kl. 17:30 – 19:30. Fika och mingel från kl 17:00.

 • Res till Grekland i sommar och utforska hur du kan arbeta med konst i undervisningen.

  Vetenskapens Hus är stolt partner i CREATIONS-projektet, ett initiativ som engagerar tusentals skolor att upptäcka kopplingar mellan naturvetenskap och konst. Sommarskolan är inriktad på att stötta skolor i arbetet med att väcka unga människors intresse för naturvetenskap och visa på möjliga karriärsvägar.