Aktuellt

 • Äntligen är det dags för årets julkalender i Vetenskapens Hus!

  Varje dag i december, fram till julafton publicerar vi korta filmer med olika vetenskapliga teman som går att uppleva hos oss. 

  Filmerna publiceras varje morgon kl 7:00 på vår Youtube-kanal och på Facebook. Missa inte!

 • Välkommen till museernas skolmässa 2018 med tema demokrati på Sjöhistoriska den 22 januari!

  Är du lärare eller pedagog i förskola, grundskola, gymnasium, komvux och sfi? Träffa oss och 48 andra representanter från olika museer och kulturinstitutioner och hör vad vi kan erbjuda dig och din skola!

 • Skolprogrammen i grön biologi bokas snabbt upp och kalendern fylls nu på även för våren 2018.

 • Skolans kurs- och ämnesplaner är en grundpelare när vi utvecklar våra skolprogram och lärarfortbildningar.

  Som en del av vår organisation har vi därför ett antal lärare i ett referenslärarråd som ger oss feedback i vårt utvecklingsarbete.

 • Lastbilstillverkning sker på löpande band. I det nya skolprogrammet "Optimera och producera" får dina elever optimera monteringen med hjälp av Legobitar.

  Vi gör en manuell produktionslina där vi simulerar tillverkningen genom att tillsammans utföra de moment som behövs vid tillverkning av lastbilar – men i miniatyr med hjälp av Legobitar. Vi hittar flaskhalsar och optimerar arbetsmomenten så att vi kan optimera tillverkningen och spara tid per tillverkad produkt.

 • Vi är överväldigade över det stora intresset för nyutvecklingen av aktiviteten "Spelmatematik" och har nu behandlat alla intresseanmälningar i turordning (våra partners har företräde).

  Tyvärr kan vi inte just nu erbjuda fler platser i vecka 47 och 49, men så snart testperioden är utvärderad så planerar vi att erbjuda denna aktivitet inom vårt ordinarie sortiment. Tills dess är du självklart varmt välkommen att boka in ett besök hos oss inom något av våra övriga skolprogram i matematik!

 • Scratch i matematikkurserna på gymnasiet. Anmäl dig till höstens sista prova-på-programmeringskväll 11 december.

 • Nu är anmälan till 2018 års teknikåttatävling öppen. 

  Ta tillfället i akt och anmäl din klass till landets enda rikstäckande tävling i naturvetenskap för åttondeklassare, där vinnaren i vår region får tävla i riksfinalen i Norrköping i maj. 

 • Upptäck vårt nya skolprogram i fysik där ni får prova på att vara partikelfysiker! Skolprogrammet heter Bosonjakt och riktar sig främst till gymnasieelever som läser Fysik 1. Här får eleverna analysera data som samlats in av ATLAS-experimentet på CERN. Vi tillämpar liknande metoder som användes vid upptäckten av Higgs-bosonen på CERN 2012. Läs mer om Bosonjakt >>

  Gör din bokningsförfrågan direkt i vårt formulär.

 • Den 19 oktober arrangerade vi en temadag för studie- och yrkesvägledare.

  Vetenskapens Hus ordnade tillsammans med KTH och Stockholms universitet en heldag med naturvetenskap och teknik. Deltagare mötte företag, forskare, studenter och fick prova på programmering. 

  Målet med dagen var att ge personer som arbetar som studie- och yrkesvägledare eller är lärare fler redskap samt ökad kunskap om utbildningar och hur kunskapen används på företagen. Årets tema var programmering och klimat.